Newsflash
Cultură

Artă la vârful degetelor

de Dr. Raluca BULEA - nov. 6 2014
Artă la vârful degetelor
Este greu să ne imaginăm o persoană nevăzătoare vizitând colecţiile de picturi dintr-un muzeu. Asta nu înseamnă că nu şi-ar dori acest lucru. Tocmai dintr-o astfel de dorinţă, ajunsă aproape ca o suferinţă organică, s-a născut o nouă modalitate de explorare a picturii, multisenzorială, creată special pentru aceia care nu se pot folosi de simţul văzului. „Nevoia te-nvaţă“, spune un proverb românesc. Cam aşa s-a întâmplat cu istoricul de artă Natas˘a Jovic˘ic´, azi director al Galeriei DiTACTA din Zagreb.
Cândva, un băieţel de cinci ani, rămas orb în urma unei explozii cu bombă în timpul războiului din Bosnia, i-a spus că ar da orice să poată vedea pictura cu Mona Lisa. Din această nevoie, şi după mulţi ani de cercetări şi încercări, făcute inclusiv în colaborare strânsă cu lumea medicală (cu ajutorul cercetătorilor în neurologie de la Universitatea finlandeză Aalto şi de la universităţile croate din Zagreb şi Split), a reuşit să pună la punct o modalitate inovatoare de explorare a tablourilor, care să se poată face prin intermediul atingerii şi al explicaţiilor audio. Descoperirea lucrării se face în etape succesive, cu ajutorul unor diagrame tactile din sticlă. Acestea aprofundează întâi compoziţia în ansamblu, apoi lumina, detaliile personajelor şi obiectelor din tablou şi, în final, culorile. Degetele „privitorului“ sunt îndrumate sonor au ajutorul audioghidului, creat şi el special pentru a întregi experienţa, arătându-i de unde trebuie să înceapă şi cum să interpreteze senzaţiile tactile pe care le percepe.
După ce a prezentat (cu ajutorul acestei metode) capodopere ale picturii universale la Paris, Oslo, Londra, New York, Bilbao, Chicago sau Helsinki, Natas˘a Jovic˘ic´ a venit la Bucureşti şi, împreună cu echipa Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR), oferă experienţa multisenzorială pentru una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Caravaggio – Cina din Emaus (1601) –, tablou aflat în colecţia permanentă a National Gallery din Londra. Expoziţia este deschisă până la 15 noiembrie, într-un spaţiu special amenajat la Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti, ce reuneşte o reproducere la scară a lucrării pictorului italian care a consacrat ideea de clarobscur şi două seturi ale celor cinci diagrame tactile, unul dintre ele fiind suprapus peste imaginea colorată a tabloului. Vizitarea nu poate fi completă fără ghidul audio, disponibil în limbile română şi engleză.
Prin „experienţa Caravaggio“, cum au numit-o organizatorii, MNAR continuă proiectul ARTtouch iniţiat în 2013, prin care persoanele cu deficienţe de vedere şi auz pot explora o serie de lucrări din Galeria de artă europeană cu ajutorul unor aplicaţii pentru telefoane inteligente şi tablete, disponibile la muzeu, dar şi pe internet.
În final, nu putem decât să ne alăturăm organizatoarei expoziţiei, Codruţa Cruceanu, care şi-a exprimat speranţa ca lucrări din patrimoniul MNAR sau al Muzeului Colecţiilor de Artă să poată deveni accesibile în viitor şi pentru nevăzători, cu ajutorul acestei metode, iar spaţiile dedicate lor să fie o prezenţă constantă în muzeu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe