Newsflash
Cultură

Artistul și cartea

de Anca FLOREA - iun. 24 2016
Artistul și cartea
     Pe scena Operei bucureștene a avut loc, cu exact 14 ani în urmă, un eveniment cu totul special, cu o încărcătură emoțională deosebită, pentru că, la finalul unui spectacol cu „Lacul lebedelor“, 25 de balerini români, în majoritate sosiți din străinătate, au fost ovaționați de publicul care nu i-a uitat, iar președintele Ion Iliescu i-a răsplătit cu înalte ordine și medalii.
     Printre aceștia, s-a aflat și Sergiu Ștefanschi, balerin care mai bine de un deceniu a întrupat, la Operă, prinți de poveste în „Lacul lebedelor“, „Frumoasa din Pădurea adormită“ sau „Spărgătorul de nuci“, personaje din „Simfonia fantastică“ ori „Simfonia neterminată“, dar mai ales a fost un inegalabil Albert din „Giselle“, rol pe care l-a interpretat apoi și în Europa și America. L-am descoperit în acel an 2002 și ca un minunat „povestitor“, vorbindu-mi cu pasiune despre colegi și spectacole pe care le păstra în suflet, studiile sale la celebra Școală „Vaganova“ de la Leningrad (St. Petersburg) și prietenia de o viață cu colegul său de cameră Rudolf Nureev, tristețea clipei în care a decis să rămână la Paris, apoi despre performanțele din Canada, unde s-a și stabilit, dar și de la Metropolitan New York.
     Cu o tinerețe debordantă, Sergiu Ștefanschi a evocat întâlnirile cu balerini de legendă, dar și cu foști parteneri de scenă de la București, invitat, spre exemplu, de Gelu Barbu, să predea la școala sa de la Las Palmas, solicitat de Marin Boieru să „lucreze“ rolul Albert în care acesta urma să debuteze în SUA, întâlnindu-l la Paris pe Gigi Căciuleanu sau în Italia pe George Iancu, desigur fiind în continuare coleg, la Baletul național canadian, cu Magdalena Popa.
     Fascinant și la fel de dăruit baletului, Sergiu Ștefanschi a revenit în ultimii ani destul de frecvent în țară, fie pentru a preda la Liceul de coregrafie, unde printre elevii săi s-au numărat Cristina Dijmaru sau Robert Enache, acum soliști de valoare ai Operei Naționale, fie invitat, în toamna anului trecut, la Opera din Iași, unde a primit, din partea managerului Beatrice Rancea, un premiu pentru întreaga sa activitate. Totodată, lucra, împreună cu Mihai Canciovici, la volumul său de amintiri, în care povestește, pe lângă reperele deja menționate, multe alte experiențe, întâmplări, izbânzi sau amărăciuni, vorbind cu drag despre familia sa, prieteni, dar și despre roluri și parteneri de scenă. Spiritul său analitic și cultura dansului îi permit să detalieze cum se construiește un anume personaj, ce i-a plăcut și ce l-a dezamăgit în diverse montări, inclusiv cele urmărite, în recentele stagiuni, la ONB, explicând și „secretele“ reușitei în formarea unor tineri balerini și faptul că fără o trăire intensă și o dăruire totală nu se poate face artă, nu se poate realiza un personaj credibil și emoționant.
     În aceste zile, Sergiu Ștefanschi se află din nou la București, pentru lansarea, la 16 iunie, volumului intitulat Sergiu Ștefanschi – un artist, un destin, o stea, semnat de Mihai-Alexandru Canciovici, apărut la Editura „Semne“. Cele 290 de pagini ale volumului cuprind multe asemenea amintiri și considerații, dar și opinii referitoare la balerinul prieten și partener de scenă, scrise de foști colegi precum Gelu Barbu, Ileana Iliescu, Ioan Tugearu, Leni Dacian sau Liana Pavlovski, iar la final un glosar de termeni tehnici de balet, binevenit pentru cei poate mai puțin familiarizați cu denumirile specifice utilizate în limbajul coregrafic.
     Și pentru ca totul să fie „rotund“, lansarea a avut loc în foaierul Operei Naționale, amfitrion fiind directorul interimar Beatrice Rancea, iar printre cei care au vorbit despre superbul balerin s-au aflat, firesc, Ileana Iliescu și Ioan Tugearu, publicul de ieri și de azi (re)descoperind, cu acel prilej, un artist „pursânge“, cu același entuziasm dintotdeauna, trăind mereu nostalgia locului care, pentru el, înseamnă „acasă“. Un volum care atrage, interesant și accesibil, recompunând imaginea celui care, pentru noi toți, este, pur și simplu, Sergiu Ștefanschi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe