Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Aşa tată, aşa fiice!

Viața Medicală
Anca FLOREA vineri, 20 iunie 2014
    Cu ocazia împlinirii vârstei de 84 de ani a baritonului Dan Iordăchescu, foaierul Operei Naţionale Bucureşti a găzduit, la 2 iunie a.c., un recital susţinut de fiicele acestuia: soprana Irina Iordăchescu şi mezzosoprana Cristina Iordăchescu-Iordache, alături de doi baritoni invitaţi. Programul şi-a propus să puncteze câteva aspecte definitorii ale repertoriului abordat de-a lungul deceniilor de către maestru. De la lied la operă şi canţonetă au fost selectate pagini pe care Dan Iordăchescu le-a cântat în ţară şi în străinătate.
    În deschiderea evenimentului, Costin Popa a reliefat anvergura carierei artistului omagiat, calitatea aparte a vocii sale şi forţa expresivă, amintind de premiile obţinute, de partenerii celebri cu care a împărţit scena şi de scenele cunoscute pe care a urcat. Apoi, publicul numeros s-a bucurat de partituri variate, cele două surori fiind, pe rând, acompaniate de excelenta pianistă Liana Mareş, a cărei prezenţă nu a fost doar discretă şi eficientă, ci şi de o supleţe remarcabilă.
    Cu glasul său cald, din păcate rar ascultat în public, Cristina Iordăchescu a interpretat piese din epoci şi stiluri diferite, cu precădere din literatura franceză. A redat cu eleganţă şi frazare rafinată o miniatură de secol XV, „Chanson triste“ de Henri Duparc, o secvenţă din „Romeo şi Julieta“ de Hector Berlioz, arii din „Samson şi Dalila“ de Camille Saint-Saëns sau „Carmen“ de Georges Bizet, dar şi „Pecche“ de Gaetano Enrico Pennino. Împreună cu Odin Ciocea, soprana  a cântat şi celebrul duet din „Nunta lui Figaro“ de Mozart, prilej cu care am remarcat emoţiile din vocea plăcută a tânărului solist.
    Spre deosebire de sora sa, Irina Iordăchescu este omniprezentă pe scena bucureşteană şi nu numai. De această dată, a optat pentru liedul „Languir me fais“ de Enescu,  arii din „Nunta lui Figaro“ de Mozart (Contesa), „Gianni Schicchi“ şi „Turandot“ de Puccini (Liu), „La Wally“ de Alfredo Catalani. Colegul său de la Opera Naţională, Iordache Basalic a susţinut-o în interpretarea întregii scene Violeta-Germont din „Traviata“ de Giuseppe Verdi. Momentul a convins, încă o dată, că maniera interpretativă a Irinei Iordăchescu, diferită de a surorii sale, are patetismul şi teatralitatea personajului de operă, moştenirea paternă în acest sens fiind evidentă. Cei prezenţi au rememorat fără doar şi poate spectacole în care Dan Iordăchescu se remarca tocmai prin sublinierea apăsată a sensurilor cuprinse în cuvânt şi în conţinutul ideatic al lucrării. Vocea sopranei a răsunat la fel de încărcată ca de obicei, poate mai acoperită ca emisie în registrul mediu, dar nu şi în acutul penetrant, implicând vizibil şi latura emoţională în întruparea eroinelor.
   Finalul a adus „Barcarola“ din opera „Povestirile lui Hoffmann“ de Jacques Offenbach, în care glasurile celor două soliste s-au completat firesc, nu doar pentru că timbral au date comune, ci şi pentru că ambele au ştiinţa frazării, a liniei ample, a cântului atent condus. Ca bis au ales o miniatură românească, precizând că tatăl lor a inclus-o frecvent în recitalurile sale (şi) peste hotare.
    Maestrul Dan Iordăchescu a fost sărbătorit, aşa cum şi-a dorit dintotdeauna, de public şi familie. Nu a lipsit nici tradiţionalul „Mulţi ani trăiască“ intonat de interpreţi şi de spectatori în vecinătatea scenei Operei Naţionale, pe care baritonul şi fiicele sale au urcat în timp ca într-o ştafetă denumită – pe coperta unui album apărut în urmă cu mai mulţi ani – „dinastia Iordăchescu“.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.