Sosit punctual ca întotdeauna, BULETINUL ASOCIAŢIEI BALINT propune cititorilor, în nr. 49/martie 2011, un sumar nu foarte bogat, dar variat şi – mai ales – interesant. Care se deschide cu articolul „Probleme etice dificile ale cercetării medicale contemporane“, semnat de dr. Almoş Bela Trif, plecat acum câţiva ani de pe meleagurile noastre pentru a se stabili în SUA, dar rămas membru activ în Comitetul de redacţie al acestei publicaţii, autor al multor articole competente. (...)"> ASPECTE ALE INTERACŢIUNII MEDIC–PACIENT - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

ASPECTE ALE INTERACŢIUNII MEDIC–PACIENT

de Dan LĂZĂRESCU - mar. 18 2011
ASPECTE ALE INTERACŢIUNII MEDIC–PACIENT

   Sosit punctual ca întotdeauna, BULETINUL ASOCIAŢIEI BALINT propune cititorilor, în nr. 49/martie 2011, un sumar nu foarte bogat, dar variat şi – mai ales – interesant. Care se deschide cu articolul „Probleme etice dificile ale cercetării medicale contemporane“, semnat de dr. Almoş Bela Trif, plecat acum câţiva ani de pe meleagurile noastre pentru a se stabili în SUA, dar rămas membru activ în Comitetul de redacţie al acestei publicaţii, autor al multor articole competente. (...)

   Sosit punctual ca întotdeauna, BULETINUL ASOCIAŢIEI BALINT propune cititorilor, în nr. 49/martie 2011, un sumar nu foarte bogat, dar variat şi – mai ales – interesant. Care se deschide cu articolul „Probleme etice dificile ale cercetării medicale contemporane“, semnat de dr. Almoş Bela Trif, plecat acum câţiva ani de pe meleagurile noastre pentru a se stabili în SUA, dar rămas membru activ în Comitetul de redacţie al acestei publicaţii, autor al multor articole competente. Ceea ce l-a îndemnat să abordeze această temă este faptul că „anul trecut am fost plagiat de un medic legist din Piteşti“ şi, ca atare, a citit „o sumedenie de articole despre frauda ştiinţifică“, dintre care unul i-a atras „în mod special atenţia“, deoarece se ocupa de o serie de racile care se manifestă în lumea medicală de astăzi. Este vorba de fraudarea unor cercetări ştiinţifice, de analizarea neglijentă şi publicarea pripită a datelor etc. Ceea ce a impus retragerea neadevărurilor ştiinţifice publicate doar spre satisfacerea setei de glorie (o glorie, fireşte, fără merite). Astfel, numai anul trecut au trebuit retrase o serie de „studii“ ce conţineau afirmaţii false despre: mecanismul semnalizării estrogenilor; cancerizarea celulelor stem; relaţia autism–vaccinări ş.a. Merită citit articolul în care dr. A. B. Trif comentează o serie de aspecte reale, de moravuri reprobabile din lumea cercetării, ce ar trebui cunoscute spre a fi combătute profund şi eficient. Următorul studiu este semnat de Baka Dorottya, esteticiană din Budapesta, care aici se ocupă de impactul psihologic al filmelor, cu referire specială la producţia cinematografică americană „Orele“ (ce a rulat şi la noi). Autoarea pune accentul pe modul cum creierul nostru vizualizează gândurile generate de film, care, la rândul lor, dau naştere la sentimente. În continuare – un grupaj format din patru articole bazate pe comunicări prezentate la al 16-lea Congres Internaţional Balint, care s-a ţinut la Poiana Braşov. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe