Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Atelier fără pretenţii

Viața Medicală
Paula ROMANESCU joi, 14 august 2014
    Ne vom dezobişnui să mai deschidem o carte? Vom ignora scrisul de mână? Pictura nu va mai şti de pânză, şevalet, pensulă, culoare, ulei, acuarelă, presă, gravură? Noul zeu – ordinatorul (cum îi zic francezii, şi bine zic!) pare să preia aproape totul din cele ce reprezentau până mai de curând rosturile muncii de creaţie a pictorilor. Aceştia nu mai au (nu vor mai avea) nevoie de atelier: le este de ajuns un ecran de calculator, o „rezervă“ de culori, un cadru la alegere şi… ei, da! o doză mai generoasă de talent pentru a crea artă.
     Medicul-pictor Elena Paulian, membră a Cenaclului de Arte plastice al medicilor „Ion Ţuculescu“, este o adeptă a metodei clasice de pictură, dar şi o împătimită de artă „fără atelier“, jonglând cu dezinvoltură printre linii şi culori în faţa calculatorului şi „comandând“ acestuia„Înserare“ ce şi cum să împlinească. Peisaje, portrete, naturi statice, flori, geometrii armonice răsar sub comanda minţii artistei creatoare de pictură Elena Paulian, care se pare că a hotărât să renunţe la clasicul atelier în favoarea noului procedeu de lucru pentru care singurul material absolut obligatoriu rămâne talentul. În faţa rezultatului, nouă, privitorilor, nu ne rămâne decât să reinventăm anotimpuri, parfum de floare, lumina din chipuri de oameni, înaltul şi largul de zare, ba chiar şi mirosul de baiţ, ulei, vernis din pânzele care până mai ieri (şi încă!) îşi înscriau spre timp dreptul la durata artei într-un mereu vita brevis.
     Nu, calculatorul cel bun la toate nu este doar universul familiar tinerilor. Este un spaţiu deschis tuturor vârstelor, cu condiţia să aibă fiecare ceva de spus. Elena Paulian are ce (şi cum) spune în limbajul modern al artei.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.