Newsflash
Cultură

Atenţie, oximoron!

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - iul. 31 2013
Atenţie, oximoron!
   Figură de stil cu iz ironic, subliniere subtilă de adevăruri prin alăturarea unor termeni cu înţeles contrar (exemple din cotidian: „pasta e tare moale“, „tipa e bună rău“, „ne-a plouat de ne-a uscat“ etc., ca şi unele expresii rafinate: „fraternitate academică“, ş.a.m.d.) oximoronul apare adesea şi neintenţionat, cum s-a întâmplat, probabil, la Radio România Actualităţi, când factorii de decizie au optat pentru includerea în grila de vară a unui program de câteva ore intitulat „Romanticii“. La Actualităţi, aşadar (ştiri care ard, situaţii care necesită soluţionări urgente) se programează o întoarcere de durată spre un trecut romantic. Un gest frumos, plăcut, desigur, dar cât de util şi mai ales cât de potrivit cu misiunea postului al cărui slogan este „Fii în pas cu viaţa!“? Familiarizarea cu trecutul nu este de neglijat (Radio România Cultural, Radio România Muzical o fac, de altfel, cu mult succes), dar ce face  Radio România Actualităţi ca noi toţi să fim „în pas cu viaţa!“?  Care viaţă? Care pas?
   ...A fost, de pildă, Ziua medicului de familie. La Radio România Actualităţi s-a transmis o prezentare succintă a „sărbătorii“ şi cuvântul la fel de scurt al „specialistului“. Într-o singură frază s-au spus de toate: medicii sunt nemulţumiţi că n-au ce le trebuie în cabinete, că obligaţiile birocratice (inclusiv mult solicitatele trimiteri către specialişti) îi copleşesc, că nu pot fi adevăraţi medici de familie şi, în consecinţă, mulţi pleacă „şi nu doar cei tineri“ – după cum a apucat să precizeze reprezentanta medicilor de familie încheind, desigur, cu un „La mulţi ani!“ către colegi. Se putea mai mult şi mai bine la Radio România Actualităţi? Aşa ar fi trebuit să se întâmple, dar în cele aproape trei minute acordate de conducere realizatoarei acestei „rubrici“ – nu se putea. Dacă, însă, pornind de la astfel de constatări, s-ar fi cercetat cauze, factori de risc, factori favorizanţi, variante de soluţionare etc., nu în trei minute şi nici într-o zi sau o săptămână, ci în timp suficient şi cu „va urma“, am fi găsit, poate, împreună, rezolvări „în pas cu viaţa“.
   Alt caz: un realizator de marcă află de la corespondenta din Buzău ce primejdii planează asupra unei vestite staţiuni legumicole şi încearcă să se documenteze în direct punând întrebări care doar zgârie uşor suprafaţa problemei, nu înaintează spre esenţa ei (de altfel, pe acest post, mai ales la „Noapte bună, copii“, avem probleme expuse clar). Nici chiar interviurile (liniştite, consistente, unilaterale – adică fără pro şi contra – ca, de pildă, interviul luat de Angela Matei în avion premierului, la întoarcerea acestuia din Asia, sau cel luat de Johan Pohrib lui Gheorghe Flutur) nu ajută prea mult radioascultătorul să fie „în pas cu viaţa“. Pentru că se opresc de fiecare dată la jumătatea drumului. Drumul întreg ar fi tocmai dezbaterea, sau orice altceva care să-l implice puternic pe radioascultător în rezolvarea problemelor pe care le au de rezolvat conducătorii. O listă de evenimente prezentate mult prea succint, informaţii amestecate cu anunţuri (mai ales culturale şi mai ales din Bucureşti), simple relatări de reporter incorect prezentate ca „radioreportaje“ imprimă postului un aer superficial, festivist (care, pe vremuri, trebuia doar să glorifice pe cineva şi să nu „stârnească panică“ prezentând probleme), stilul preferat fiind cel eseistic şi nu unul de analiză aprofundată a vieţii reale. 
   Gurile rele (câteva „surse“ nedemne de încredere) spun că, totuşi, forţe gazetăreşti există la Radio România Actualităţi şi lefurile lor mari abia aşteaptă să fie onorate de fapte pe măsură, că e păcat ca impresionantele voci de pe post să se rezume la a prezenta relatări ale corespondenţilor sau lamentările muzicale ale tinerilor imberbi, că nici chiar „Romanticii“ n-au nevoie de prezentator când treaba o poate face şi singur calculatorul. 
   Cândva, demult, s-a cerut lucrătorilor de radio (bărbaţi) să facă „muncă patriotică“ în afara instituţiei. Tot ei munciseră din greu iarna „la zăpadă“ şi acum, vara, se gândeau că vor „pune osul“ unde e mai greu, în câmp. Dar nu s-a întâmplat aşa. Au fost repartizaţi la... cules plante medicinale, ceea ce li s-a părut a fi o adevărată insultă, pe care au şi tradus-o în cântec: „Noi, cu muşchii ca oţelul vom culege muşeţelul!“. De unde se poate vedea că ei chiar îşi doreau să fie „în pas cu viaţa“, că nu le plăcea să fie „Romantici“ la Actualităţi. Atunci nu era însă posibilă normalitatea şi ştim de ce.
   Acum de ce nu se poate?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe