Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Atracţia sinesteziei

Viața Medicală
Dr. Al. TRIFAN vineri, 13 noiembrie 2009

Titlul ales de dl Gheorghe Păun pentru placheta sa de versuri bilingve: HAINA ARLECHINULUI/L’habit de l’Arlequin – are semnificaţii estetice explicite. Într-adevăr, el sugerează impresia complexă caleidoscopică a multicoloratului veşmânt al personajului – simbol al commedia dell’arte – o produce. (...)

   Poetul îi îmbracă haina pentru a ne atrage atenţia că limbajul său colorat ascunde, la fel ca pe scenă, emoţii pe care le percepem numai după ce am trecut de înveşmântarea vorbelor.
   O nostalgie a simetriei ne face oare să-l preferăm pe Bach lui Mahler sau pe Verlaine lui Apollinaire? Cu toate acestea, poetica versului alb este tot atât de pretenţioasă ca şi construcţia poeziei propriu-zise. Gheorghe Păun este un mânuitor exigent al versului cu ritm, măsură şi rimă, neacceptând compromisuri de dragul comunicării. Mai mult, pentru a servi forma de o sonoritate aparte – oarecum sotto voce –, poetul alege imagini nu izbitoare, ci autentificate fără ostentaţie.
   Traducerea în limba franceză aparţinând cunoscutei poete Paula Romanescu redă nu numai sensul versurilor, ci li se asociază prin eleganţă într-un fel de concert la două piane. Oricum, plăcerea estetică deplină nu poate fi obţinută decât prin lectura ambelor versiuni.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.