Newsflash
Cultură

Atracţii estivale

de Anca FLOREA - iul. 27 2012
Atracţii estivale
     De câţiva ani, melomanii bucureşteni s-au obişnuit cu ministagiunile derulate la Ateneu, aşteptând ca în fiecare săptămână să urmărească programe atractive şi interpreţi pe măsură. Chiar dacă (şi) stagiunea estivală trecută a fost marcată de surpriza suspendării unor concerte deja anunţate, efortul de a relua (sau continua) manifestările mult gustate de public s-au reluat acum, dar sub genericul Festivalului „Magic Summer“, organizat de Lanto Communication, care, în perioada 18 iulie – 29 august, propune, în fiecare miercuri, întâlniri cu familii de muzicieni – formulă care „a prins“ foarte bine şi în 2011. Astfel, la 18 iulie, pianiştii Roxana şi Valentin Gheorghiu împreună cu fiica lor Valentina au optat pentru lucrări de Mozart, Schubert, Liszt, Rahmaninov, Dvor˘ák, Debussy sau Enescu, extinzând de această dată ideea de „familie“ şi la colaborarea cu parteneri şi prieteni apropiaţi, precum violonistul Gabriel Croitoru sau violoncelistul Marin Cazacu. Iar la 25 iulie, pianistul Andrei Licareţ va cânta şi alături de excelentul cvartet „Arcadia“, alcătuit din tineri deosebit de talentaţi, afişul incluzând opusuri de Haydn, Beethoven şi Schumann.
     Se poate spune că şi membrii Orchestrei Române de Tineret formează o adevărată familie, alcătuită din instru­mentişti excepţionali, aşa cum au dovedit şi în cele două concerte susţinute în cadrul Festivalului Celibidache. La 1 august se vor regăsi din nou sub acea cupolă şi din nou sub bagheta lui Cristian Mandeal, maestru cu care lucrează încă de la înfiinţarea ansamblului, pentru a ne încânta în pagini de Rahmaninov, Enescu, dar şi Chopin, în compania pianistei Elisabeta Leonskaia.
     Din 8 august, familiile de muzicieni şi prietenii lor vor continua să ne atragă, pentru că îi vom asculta pe apreciatul violonist Liviu Prunaru şi soţia sa, Valentina, de asemenea violonistă, alături de numeroşi colegi şi parteneri de scenă, la fel de valoroşi, în partituri de Dvor˘ák sau Bruch, pentru ca o săptămână mai târziu să evolueze reputata violonistă Mihaela Martin şi soţul său, rafinatul violoncelist Frans Hellmerson, invitata lor fiind pianista Steluţa Radu, optând pentru Haydn, Kodály sau Schubert.
     O altă minunată orchestră de tineri – Romanian Sinfonietta Orchestra – şi dirijorul său, Horia Andreescu, vor cuceri, cu siguranţă, în lucrări de Mendelssohn-Bartholdy, Beethoven, Mozart şi Strauss, pentru ca „serialul“ să se încheie, la 29 august, cu familia violoniştilor Gabriel şi Simina Croitoru (tată şi fiică), alături de pianista Clementina Ciucu, propunând piese de virtuozitate sau pline de poezie din marea literatură universală, semnate de Kreisler, Wieniawsky, Sarasate, dar şi de Massenet sau Spohr.
     Cei care vor rămâne în Capitală se vor bucura, deci, de seri muzicale de certă valoare, binevenite într-o perioadă în care „se întâmplă“ prea puţin în plan cultural.
     Se pare că în ţară oferta este mult mai diversificată, pentru că, spre exemplu, după ce artiştii Teatrului de Operetă din Bucureşti au participat la Festivalul „Zilele Monteorului“, derulat în staţiunea Sărata Monteoru, la Sighişoara va debuta, la 1 august, o nouă ediţie a Academiei de Muzică, pe care, de aproape două decenii, a fondat-o şi o conduce violonistul Alexandru Gavrilovici, stabilit de mulţi ani în Elveţia, realizând, tocmai de aceea, un amplu festival româno-elveţian, în care, de asemenea ca într-o mare familie, se vor (re)întâlni maeştri (care vor susţine şi cursuri de măiestrie) şi discipoli, cântând, seară de seară, până la 12 august, muzică clasică sau contem­porană, în varii combinaţii instrumentale. Una dintre noutăţi este prezenţa Berner Symphonie Orchester, formaţie camerală care va oferi un program deosebit de variat, de la Martinu şi Jolivet la Rossini şi Debussy.
     Dar sfârşitul de august va aduce, la Timişoara, tradiţionalul festival de operă şi operetă în aer liber, organizat, ca de obicei, în Parcul Rozelor, cuprinzând spectacole de mare atractivitate din repertoriul atât de variat al Operei din oraşul de pe Bega.
     Sunt doar câteva repere de vacanţă pentru iubitorii muzicii din diverse colţuri ale ţării, dar cu siguranţă vor mai fi şi alte surprize până în septembrie, când se pregăteşte Festivalul Orchestrelor Radio. În aşteptarea acelor concerte susţinute de mari ansambluri din lume, avem, din fericire, în toată luna august, atracţii reale pentru orice meloman.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe