Newsflash
Cultură

Au ajuns îngerii în America

de Paula ROMANESCU - feb. 21 2012
Au ajuns îngerii în America
   O, voi, Nero, Caligula, împăraţi, regi şi regişori de mai antan, de mai ieri, dintotdeauna, aflaţi că pe pământul din ţara tuturor libertăţilor (dacă există viaţă şi după scurta trecere a boţului de lut însufleţit pe sub soare, trebuie să fi aflat că s-a fost ivit pre Pământ o lume nou-nouţă!) îngerii s-au statornicit la vedere printre muritori renunţând la aripile care, precum Albatrosul acelui poet, îi cam împiedică să meargă! Şi mai aflaţi că voi n-aţi fost decât nişte îngeraşi fâlfâind din aripioare ca puii de vrabie la primul zbor. Ei sunt experţi în căderi…
   Despre cei de acum („acum“ este eufemismul prin care definim zilele din anul 1985!) am aflat şi noi de la un scrib mergător prin infernul cel de toate zilele (Dante, ce-ai văzut tu ţine de poveştile Şeherezadei…), un deus ex machina care-şi scanează creaturile – Tony Kushner. Povestea scrisă de acesta se cheamă Îngeri în America şi a primit premiul Tony (şi l-o fi dat singur?) pentru cea mai bună piesă de teatru, în 1993.
   Cum, de la o vreme, lumina nu mai vine (doar) de la Răsărit, am prins a zări şi noi lumină, hăt, de peste mări şi zări, unde o femeie cât un munte ţine aprinsă torţa făgăduinţei de-a „Bine aţi venit acasă!“ pentru toţi fiii rătăcitori purtaţi de valurile – vânturile Măriei Sale Timpul, rătăcitori care mai speră că undeva trebuie să fie şi viţelul cel gras care-i aşteaptă gata pus la proţap.
   Şi „Îngerii“ fură traduşi şi la noi de Ioana Ieronim (strădanie, nu glumă, să adaptezi un limbaj „îngeresc“ cu inflexiuni idiş-ok-iste, dar şi cu „suavităţi“ anatomo-fiziologice care să întregească splendoarea unor portrete umane devastatoare!); Victor Ion Frunză le arătă direcţia de scenă, Adriana Grand le făcu ceva straie ca să semene cât de cât a oameni, ba îi mai puse şi într-un decor, iar Virginia Mirea, George Ivaşcu, George Costin, Sorin Miron, Adrian Nicolae, Alexandru Ion, Nicoleta Hâncu şi Cristiana Răduţă Bobic îi întrupară pentru ochii noştri care n-au prea văzut îngeri de când cu izbânda raţiunii asupra inimii cu îndărătnica ei (i)raţiune.
   Şi ce-am văzut în lumea de îngeri (fie ei şi din America)? Că dragostea de cuplu, din care răsăreau cândva acele ctitorii de viaţă – pruncii – pe care mamele le purtau la sân „întru veşnica pomenire a acestui soare şi-a acestui pământ“ (cum zicea Marin al nostru cel Ensoleillé) a fost complet reformată şi că de acum „la fiecare treaptă a scării blestemate“ tronează biruitoare „eterna plictiseală a vechiului păcat“ (cum intuise Charles Baudelaire). După o scurtă rătăcire (care a durat câteva mii de ani), bărbaţii au băgat de seamă că-şi pot oferi singuri, adică fără amestecul Evelor destul de incomode, paradisul pierdut din pricina acestora. Rezultatul – un nou dezastru.
   Să ajungi la imponderabilitate, să redevii îngerul prostuţ zburătăcind prin sfere, ar trebui să treci mai întâi prin purgatoriul ştiut, să faci o escală pe un pat de spital, să te mai lupţi cu un alt înger (iar vechea poveste?!) prin vreun parc pe înnoptate, să-ţi goleşti de sânge trupul şi să te prăbuşeşti gemând de sfâşiere în vreme ce iadul cel cu Zeul Ban face şi desface politică înaltă (şi corectă foarte).
   Răvăşitor jocul actorilor. În această „simfonie a destinelor“, fiecare „instrument“ îşi strigă disperarea de a fi, iar suma strigătelor este devastatoare. Dumnezeu însuşi – marele dirijor – pare să-şi fi luat cerul în cap abandonându-şi creaturile bezmetice, care nici vorbă să mai ştie de rugă şi teamă în imensa pustiire care le-a devenit viaţa. Noroc, măcar, că nu-i prea lungă…
   Spectacolul, într-un crescendo al ororii, te ia de guler, te vâră cu nasul în cloaca tuturor dezastrelor şi te împacă în mod miraculos cu iarna nemulţumirilor noastre toate. Dar când, la lăsarea cortinei, crezi c-ai ajuns din nou om printre oameni şi că măruntele tale necazuri sunt chiar balsam pe suflet, marele tartor al îngerilor, mereu nevăzut, cum stă bine păpuşarilor planetari, ne transmite printr-un mesaj electronic, cu litere de foc lunecând pe o bandă din susul scenei că, mâine, urmează partea a doua a spectacolului şi că, de data aceasta, vom cunoaşte îngerii dedulciţi la perestroika. Deci… Urmarea în numărul viitor.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe