Newsflash
Cultură

Audiţii de sâmbătă

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - oct. 18 2012
Audiţii de sâmbătă
   După ce Gabriela Vasilescu adânceşte, sistematic şi consistent, „Memoria secolelor“ şi a radioascultătorilor ei cu portretele în acvaforte ale celor trei regine ale României, la Radio România Cultural, impetuoasa Silvia Blendea intră cu „Keep your chin up!“ – …un fel de „Zoe, fii bărbată!“, dar şi cu „Să nu faci prea mult caz de ceva“ sau „Să nu-ţi speli rufele în public“, cu nuci greu de spart şi urzici de apucat cu mâna, cu „ce-i în guşă şi-n căpuşă“, cu multe alte expresii nostime şi utile, la lecţia ei de limba engleză. Ascultând cu câtă plăcere îşi adaptează dicţia la sunetele ambelor limbi, te gândeşti că, la cât de atrăgătoare şi de bogată e desfăşurarea multicolorului peisaj expresiv, nu i-ar strica un text însoţitor (ca întregului ciclu, eventual) şi multiplicarea pe CD.
   Gândirea mult prea constructivă e întreruptă de un episod relaxant, dedicat prioritar trăirilor emoţionale: „Dansuri germane“ de Mozart – în ciclul de emisiuni „Marea Muzică pe scenele de concert“. Ecaterina Stan prezintă, cu binecunoscuta-i dezinvoltură, stăpână pe informaţie, Orchestra simfonică a Radiodifuziunii din Hamburg, lucrările din concert, dirijorul, solistul, sala, constructorul sălii. O trecere extraordinară a fost aceasta spre cursul de limba germană. Mare iubitoare a limbii germane, pasionată de meseria ei, profesoara Luminiţa Graur realizează un ciclu remarcabil de emisiuni radiofonice în colaborare cu Goethe Institut şi cu postul de radio Deutsche Welle. În prezentul episod, este vorba despre un tânăr muzician, prieten cu Paula şi cu Filip, care se numeşte Beethoven. El exersează undeva „ganz oben“ – la o mansardă, desigur – şi nu este genialul compozitor. Pe acesta îl va prezenta – promite Luminiţa Graur – abia episodul viitor. O lecţie captivantă, riguros structurată, bogat ilustrată, cunoştinţe livrate minuţios, într-un ritm ce respectă întocmai ritmul de recepţie, de preluare, înţelegere şi ordonare a radioascultătorului interesat. Das Spiel ist aus – distracţia s-a terminat.
   Ceea ce urmează în desfăşurătorul de sâmbătă al postului Radio România Cultural este un program de mare actualitate şi profunzime, din perimetrul marii culturi. La „Alter Ego“, Bogdan Vişan l-a invitat pe profesorul Theodor Ghiondea, cu care discută despre islam. Despre origini, răspândire, despre curente, secte  şi ordine iniţiatice, dar şi despre termeni ca „toleranţă“ şi „ecumenism“, care, ca şi intoleranţa, nu reprezintă, după opinia invitatului, cea mai corectă atitudine a oamenilor faţă de semenii aparţinând altor culturi. „Toleranţa“, de pildă, care poate ascunde dominarea, exprimă o triplă neputinţă: de a cunoaşte diferenţele, de a-l iubi pe celălalt şi de a te regăsi în acţiune în celălalt. Identitatea şi alteritatea se cer recunoscute şi tratate în cu totul alt mod. Prin respect, grijă şi răspundere (adică prin adevărata iubire, bazată pe cunoaştere), pentru valorile umanităţii în întregul ei. O muzică, evident, religioasă, încheie pasionanta incursiune în islam, făcând o trecere lină spre „Scriitori la microfon“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe