Newsflash
Cultură

Avalanșă de recitaluri pe final de stagiune

de Anca FLOREA - iun. 9 2017
Avalanșă de recitaluri pe final de stagiune
     Spre sfârșitul acestei stagiuni, pare că se înmulțesc recitalurile și turneele unor instrumentiști prin țară, pe podium apărând și oaspeți din străinătate și tineri români care studiază peste hotare, dar și binecunoscuți soliști care își desfășoară activitatea în arealul nostru. Mult mediatizatul duo, format din violonistul Volkhard Steude – prezentat ca fiind concert-maestru al vestitei Filarmonici din Viena – și pianista Cătălina Butcaru, absolventă a Conservatorului vienez, a susținut un program cu sonate de Beethoven și Brahms, deopotrivă în capitala Austriei, la Ateneul bucureștean și la Sibiu. La 2 iunie însă, cei doi vor fi aplaudați și la Timișoara, unde vor evolua în compania Filarmonicii, cu Radu Popa la pupitru, într-un opus de Mendelssohn-Bartholdy. Comunicatul oficial, referitor la turneul lor, precizează că acesta se va derula până în anul 2021 și se va încheia, simbolic, în același oraș de pe Bega, care, în acel an, va fi Capitală culturală europeană.
     Un alt turneu – intitulat „Stradivarius” – i-a reunit, la sala Radio, sub genericul „Anotimpurile”, pe violonistul Alexandru Tomescu – desigur cântând pe celebrul Stradivarius pus la dispoziție de Ministerul Culturii –, pianista Sânziana Mircea și, la bandoneon, Omar Massa, propunând lucrări de De Falla, Granados, Sarasate sau Piazzolla. Chiar a doua zi, pe același podium a urcat pianistul Toma Popovici, oferind, în recital, sonate de Beethoven, Prokofiev și Chopin, pentru ca la 1 iunie, să fie marcată Ziua copilului, printr-un concert special al Orchestrei Naționale. Dirijorul Cristian Oroșanu va dialoga cu copiii, prezentându-le pagini îndrăgite de Rossini, Grieg, Ceaikovski, Nielsen, Haydn sau Mendelssohn-Bartholdy.
     Pe de altă parte, la sala Studio a Ateneului Român au cântat violonistul Aaron Cavassi și pianista Daria Tudor, ambii studiind la Universitatea de arte din Berlin, prezentându-se acum în fața publicului cu lucrări de Ysaye, Chopin, Saint-Saëns, Beethoven sau Enescu. Iar Opera din Iași a invitat melomanii să urmărescă producții de succes ale ultimelor stagiuni, precum: „Traviata” de Verdi, cu Ana-Maria Donose, Alin Stoica (de la Opera Națională), Adrian Mărcan (de la Brașov) în rolurile principale, în fosă Ciprian Teodorașcu; „Troienele” de Euripide; spectacolul de dans „Kabaret”, cu Beatrice Rancea într-un rol de prim-plan; „Carmina Burana” – cea mai recentă premieră coregrafică semnată de Ion Tugearu. Tot aici, în luna iunie, aceștia vor putea urmări: „Bărbierul din Sevilla” de Rossini, „Carmen” de Bizet, „Lacul lebedelor” de Ceaikovski, pentru ca „Opera în recital”, din 24 iunie, să încheie stagiunea teatrului, dar în ambianța Bibliotecii Centrale Ieșene.
     În aceeași perioadă, Opera din Timișoara va oferi reprezentații de mare frumusețe, în distribuții excelente – „Norma” de Bellini cu Narcisa Brumar, Gabriella Varvari, Cristian Bălășescu sau Gelu Dobrea, sub bagheta lui David Crescenzi. Acesta va dirija și „Boema” de Puccini – interpreți Paula Iancic, Crina Vezentan, Remus Alăzăroae sau George Proca – dar și „Cavaleria rusticană” de Mascagni, în care se vor regăsi, alături de Lăcrămioara Cristescu, aceiași Gabriella Varvari, Cristian Bălășescu sau George Proca. Acesta din urmă a jucat și Tonio în „Paiațe” de Leoncavallo, operă pe a cărei muzică s-a creat un balet original, apreciatul bariton fiind singurul solist vocal în acea producție, „conducând” acțiunea și eroii întrupați de balerinii Manuela Ardelean, Bogdan Rădăcină sau Alexandru Pântea.
     Dar până atunci, pianista Alina Bercu, premiată de Ministerului de Externe „pentru performanțele sale în promovarea României prin cultură”, a participat la vestitul concurs de pian „Van Cliburn” care se desfășoară la Montreal în perioada 25 mai–10 iunie, aceasta evoluând în preliminarii, chiar în prima zi, asemeni unui alt tânăr – Teo Gheorghiu – născut însă în Canada. Din 300 de candidați din întreaga lume, au intrat în finală doar 30. Mulți melomani probabil au urmărit în direct, pe Medici tv, recitalurile susținute de pianiștii programați la 25 mai, pregătindu-se, firesc, să „asiste”, din fotoliul de acasă, și la etapele superioare și, desigur, la marea finală.
     „Van Cliburn” este considerat, alături de concursul „Ceaikovski” de la Moscova, cel mai prestigios concurs la nivel mondial. Anul trecut, violoncelistul Andrei Ioniță a câștigat Premiul întâi la Moscova – o premieră absolută în istoria participării noastre în competiție. Poate că de această dată vom avea și un laureat la Montreal, într-un concurs la care, cu decenii în urmă (1966), Radu Lupu fusese o adevărată revelație, clasându-se pe primul loc, după care s-a lansat în marea carieră.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe