Newsflash
Cultură

Avariţia, o maladie fără leac

de Candid STOICA - ian. 14 2022
Avariţia,  o maladie fără leac

Televiziunea Română a difuzat recent spectacolul Avarul, în regia lui Mircea Cornișteanu, cu Constantin Cotimanis în rol principal.

CC avarulUneori, teatrele lasă deoparte piesele bulevardiere, axate în special pe problemele cuplului, sau cele după texte clasice, remaniate după gustul atotștiutorilor regizori, și au curajul să aducă pe scenă câte o comedie clasică, sănătoasă, în straiele ei originale, de care generaţii întregi s-au amuzat, dar din care au putut trage și învăţăminte.

„Avarul” nu-i o piesă ușor de ingurgitat de un anumit segment de public, pentru care bogăţia, banul, aurul au fost idealul în viaţă. De-a lungul timpului, piesa lui Molière a generat spectacole foarte izbutite pe scenele teatrelor din România, rolul lui Harpagon oferind actorilor o partitură
excelentă.

În perioada postbelică, piesa s-a montat o singură dată, în 1954, la Teatrul Nottara, în regia lui Gheorghe Jora, într-un spectacol destul de bun pentru vremea respectivă, prilejuind actorului Constantin Ramadan o creaţie impresionantă.

Au trecut de atunci aproape 50 de ani și niciun regizor, niciun actor, niciun teatru n-au mai îndrăznit să se apropie de piesă, în afară de o adaptare făcută de Cristian Juncu (regia Vlad Massaci), care se joacă de câţiva ani la Teatrul de Comedie, sub titlul „Avarul îndrăgostit”.

Pasiuni care întunecă mintea

Și totuși, regizorul Mircea Cornișteanu se încumetă să realizeze, în 1994, un spectacol modern, folosind o traducere a lui Romulus Vulpescu (care îi adaugă câteva cântecele), cu o echipă de excelenţi actori, din care strălucește Constantin Cotimanis, în dificilul rol al lui Harpagon, realizare transmisă de curând de Televiziunea Română.

Artistul atacă cu mult curaj partitura molierească, dovedind reale calităţi de mare actor de compoziţie. Cotimanis e când vesel, când dramatic, când feroce, când liric, mimând chiar sentimente omenești, cum ar fi dragostea pentru cineva apropiat.

Dar pasiunea sa pentru bani, pentru avere îi întunecă iremediabil mintea, golindu-l de orice sentiment uman, cazul lui Harpagon fiind de nerecuperat. Ca și alţi strângători de averi uriașe de astăzi. Îl secondează o echipă bine strunită de regizor, bine sudată și bine aleasă.

George Alexandru (fiul), Cerasela Iosifescu (fiica), dar mai ales Sorin Cociaș și Clara Vodă completează decorul într-un spectacol dulce-amărui, în care totul se termină cu bine, cum îi stă bine unei comedii clasice, de care spectatorul de azi, năpădit de marile griji ale
pandemiei, are mare nevoie.

Citiți și: Premii și premieri teatrale

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe