Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Avatarurile unui medic dramaturg

Viața Medicală
Candid STOICA vineri, 24 iulie 2020

TVR continuă să prezinte spectacole puse în scenă cu ani în urmă. Sfântul Mitică Blajinul, de Aurel Baranga, e un spectacol din anul 1981, regizat de Nae Cosmescu, cu o distribuţie impresionantă.

miticaTeleviziunea română și-a continuat, după o scurtă pauză, drumul său spectaculos de prezentare a unor piese de teatru puse în scenă cu ani în urmă. Sfântul Mitică Blajinul, de Aurel Baranga, e un spectacol din anul 1981, regizat de Nae Cosmescu, cu o distribuţie impresionantă.

Aurel Baranga a fost un dramaturg care a ocupat până la refuz cu producţiile sale toate scenele teatrelor României comuniste: „Mielul Turbat”, „Adam și Eva”, „Pentru fericirea Poporului”(în colaborare), „ Fii cuminte, Cristofor”, „Travesti”, sunt doar câteva titluri din mult mai marele repertoriu al pieselor sale care au făcut sute de reprezentaţii la teatrele unde au fost montate. În câteva dintre piesele înșirate am jucat și eu.

Scrierile pentru scenă ale lui Baranga au fost jucate mult și cu consecinţe pecuniare dintre cele mai consistente, el și Paul Everac fiind maeștrii incontestabili ai propagandei prin dramaturgie din vremea comunismului.

Ahtiat după funcţii la fel ca unul dintre personajele sale, a fost până la moarte membru în CC al PCR, un megaloman care avea obiceiul de a se fotografia întotdeauna lângă mai marii partidului și ai guvernului.

Piesele lui atrăgeau ca un magnet spectatorii de toate categoriile și, de multe ori, replicile din ele circulau liber ca bancuri: „Las-o să facă chiftele, să vedem din ce le face”; „Eu n-am părinţi. Sunt copil din flori”; „Unde nu e organizare e haos”; „Prima calitate a unui secret e că-l știe toată lumea”.

Caracteristicile generale ale pieselor sale vădesc deplina stăpânire a tehnicii teatrului bulevardier: creșterea treptată a tensiunii
dramatice și simultan acumularea comicului, umorul natural aparent necăutat, cultul calamburului, al ticului verbal, al clișeelor diurne.

În România comunistă, Mitică Blajinul este un bărbat care lucrează de 20 de ani la arhivele unei instituţii de stat.

În ziua când împlinește 60 de ani, directorul Ion Cristea, tipuldemagogului perfect, uns cu toate alifiile, vrea să-l pensioneze împreună cu colega sa, Adela Cosâmbescu, o experimentată dactilografă pe care vrea s-o transfere la o școală îndepărtată, totul pentru a le face loc unor acoliţi.

Însă cei doi pun în aplicare un plan care deturnează intenţiile directorului, inventând o grotescă înscenare de tip poliţist, și cu un curaj nebun, în final, îi demască pe ticăloși. Acesta este pe scurt subiectul piesei „Sfântul
Mitică Blajinul”.

Nae Cosmescu folosește în spectacolul său nume consacrate și actori experimentaţi, pentru care rolurile respective (unele extrem de suculente), mai ales al lui Mitică ( Petrică Gheorghiu), al Adelei ( Stela Popescu), și al directorului Cristea ( Amza Pellea) n-au reprezentat probleme.

Cu imensa lor experienţă scenică reușesc să le dea personajelor o coloratură adecvată și personală pentru o comedie acidă.

În jurul celor trei pivotează uneori excelent, alteori doar corect, cu accente de multe ori hazlii, marea actriţă Tamara Buciuceanu, Dem Rădulescu, Sorin Gheorghiu, Dumitru Chesa, Dan Damian, Hamdi Cerchez, Gabriela Popescu și Rodica Negrea, făcându-ne pe noi, spectatorii de azi, să zâmbim și să ne bucurăm în lipsa unor libertăţi fundamentale.

Cinste lor că au reușit să facă, cu inteligenţă și talent, ceea se numește artă, în rigorile unui regim mincinos. În altă ordine de idei, Aurel Baranga, care și-a denumit unele piese „farse atroce”, în final a pus la cale, în cârdășie cu soţia sa, Marcela Rusu, o farsă macabră.

A lăsat cu limbă de moarte să fie incinerat și oficialităţile i-au aranjat o înmormântare... oficială, di granda, plină cu discursuri pompoase despre activitatea politică a decedatului în cadrul Partidului Comunist (la care am fost martor ocular), dar în timp ce flăcările cuprindeau sicriul s-a răspândit zvonul că sicriul era gol.

Maestrul comediei românești decedase de o săptămână și fusese înmormântat fără onoruri, anonim sub numele de Leibovici la cimitirul Filantropia. (Fapt consemnat și de Marian Popa în Istoria literaturii române de azi pe mâine) Deși A. Baranga a fost medic, n-a profesat medicina niciodată!

Etichete: Sfântul Mitică Blajinul Aurel Baranga adam si eva Fii cuminte, Cristofor Paul Everac Nae Cosmescu Tamara Buciuceanu Dem Rădulescu Petrică Gheorghiu Stela Popescu Amza Pellea

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.