Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

BĂTĂLII CĂŞTIGATE, BĂTĂLII PIERDUTE

Viața Medicală
L. DANIELESCU vineri, 22 octombrie 2010

   Participant la Congresul ADA (American Diabetes Association), desfăşurat, recent, la Orlando (SUA), cunoscutul diabetolog belgian, prof. dr. Luc Van Gaal, din Antwerpen, a împărtăşit impresiile sale de la acea reuniune revistei LE GENERALISTE, care le-a publicat în nr. 973. În general, a spus dsa, ediţia 2010 a reuniunii ADA nu a adus ceva cu totul remarcabil, care să modifice substanţial metodele terapeutice sau să deschidă speranţe privind apariţia unor metode novatoare în ce priveşte tratamentul diabetului. Dar din cele prezentate acolo, se poate spune că dacă medicina a câştigat bătălia împotriva hiperglicemiei, ea e pe punctul de a pierde lupta împotriva diabetului. (...)

Este un fapt major, care nu are o tentă alarmistă – cum au căutat unii să afirme –, ci reflectă realitatea. Căci în ultima veme asistăm la o creştere îngrijorătoare a diabetului de tip 2, care se manifestă tot mai frecvent la copii şi la adulţii tineri. Este rezultatul acelei explozii, din păcate durabile, a obezităţii în rândurile populaţiei celei mai tinere. Curbele obezităţii şi ale supraponderalităţii sunt, în Europa, tot mai apropiate de cele din SUA, ceea ce nu este de bun augur. Faţă de această ameninţare, participanţii la Congresul de la Orlando au căutat să formuleze câteva soluţii. Care, de fapt, se referă la „life style“ – la modul de viaţă. Respectiv, este vorba de a ne modifica obiceiurile alimentare şi igiena vieţii sau, altfel spus – sublinia specialistul belgian – de a căuta să aplicăm, în practică, acea formulă a strămoşilor noştri romani, ce ni se pare astăzi atât de desuetă: „Mens sana in corpore sano“. Asta înseamnă a avea mai multă activitate fizică, a bea două-trei ceşti de cafea pe zi şi, mai ales, de a duce o luptă necruţătoare împotriva consumului nelimitat de băuturi dulci şi a adaosului de zahăr în alimente. Aici – arată prof. dr. Van Gaal – trebuie făcută o remarcă asupra efectelor dăunătoare ale fructozei, recent puse în evidenţă. (...)  
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.