Newsflash
Cultură

Bătrâneţe fără dinţi

Bătrâneţe fără dinţi
   De-a lungul întregii vieţi, sănătatea cavităţii bucale influenţează masticaţia, selecţia alimentelor, greutatea, gustul, hidratarea, înfăţişarea şi, în cele din urmă, comportamentul psihosocial. O cavitate bucală igienizată este asociată cu păstrarea timp îndelungat a unei stări de sănătate prospere. De la acest nivel, microorganismele oportuniste pot ajunge în cele mai inaccesibile părţi ale organismului şi pot cauza infecţii – fatale pentru organismele fragilizate.
   Una dintre neplăcerile legate de vârsta înaintată este pierderea dentiţiei şi recurgerea la proteza dentară. Din studiile despre cât timp ne păstrăm propria dantură reiese că, în ultimele decade, această şansă a crescut substanţial, de la 30 la 65%. Dar, cu toate acestea, se consideră că încă nu se acordă suficientă atenţie acestei probleme la vârstnici.
   Principalul motiv al edentaţiei este parodontopatia, afecţiune orală cronică produsă de bacteriile existente în placa dentară şi în gingii, care, în timp, duce la distrugerea ţesutul periodontal şi a legăturilor de fixare a dinţilor. Cavitatea orală este continuu umezită cu salivă; cu o temperatură de 35–36°C şi un pH neutru, aceasta constituie mediul ideal de înmulţire a bacteriilor, majoritar Gram negative, dar şi Gram pozitive. De aceea, infecţiile gingivale sunt destul de frecvente şi în populaţia generală sănătoasă: conform unui studiu efectuat în Japonia, ar fi prezente în 97% din cazuri. Slăbirea legăturilor dentare este mai frecventă în rândul bărbaţilor în vârstă, comparativ cu femeile. Este admisă existenţa unei predispoziţii genetice şi se cunosc numeroşi factori de comportament şi stil de viaţă care o exacerbează, cum ar fi proasta igienă dentară, fumatul, consumul excesiv de alcool. La vârstnici, sunt de incriminat în edentare câteva boli sistemice şi anume sindroamele metabolice, artrita reumatoidă, diabetul zaharat şi osteoporoza postmenopauză. La acestea se adaugă deficienţele de vitamine B, C şi D, de calciu şi de magneziu şi consumul redus de proteine, fibre vegetale sau caroteni. Studii recente efectuate în Marea Britanie au atribuit nutriţiei un rol important în manifestarea parodontopatiei şi au arătat că, la aproape jumătate din persoanele afectate de această boală, au fost recomandate suplimente alimentare cu vitamine şi minerale.
   Pe lângă pierderea dentiţiei, peste 50% din persoanele în vârstă fragile, dependente de îngrijire, instituţionalizate, suferă de tulburări de deglutiţie, sialoree sau xerostomie, uneori cauzate de medicamente. La vârstnicii fragili, sialoreea şi tulburările de deglutiţie cauzează pneumonia de aspiraţie, cea mai frecventă cauză de deces în instituţiile de îngrijire.
   Îngrijirea cavităţii orale nu este, din păcate, o prioritate în programele de prevenţie şi nici în planurile de îngrijire a vârstnicului, independent sau instituţionalizat. Controalele preventive la cabinetul de stomatologie sunt, după o anumită vârstă, mai puţin frecvente, în mare parte din cauza lipsei de educaţie, de accesibilitate/resurse financiare (inexistenţa unui sistem de control preventiv, costuri neacoperite prin pachetele de asigurări medicale de bază), de interes din partea pacienţilor, dar şi a profesioniştilor (alte probleme de sănătate sunt mai importante la această grupă de vârstă). Pe lângă aceasta, pot juca un rol important numeroasele dizabilităţi întâlnite la vârstnic (afecţiuni invalidante care împiedică buna îngrijire a cavităţii dentare/protezei), precum şi lipsa îngrijitorilor formali sau informali, care să îi ajute pe vârstnici să menţină o igienă orală corespunzătoare.
   La cei „five geriatric giants“ (incontinenţă, imobilitate/instabilitate, tulburări cognitive, diminuarea acuităţii vizuale/auditive, scăderea în greutate) se mai poate adăuga încă unul şi anume proasta igienă dentară. Dar lista nu se va închide aici: cu cât trăim mai mult, cu atât vom avea mai multe de prevenit, de îngrijit şi de tratat…

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe