În peisajul institututelor culturale din Bucureşti, Delegaţia Valonia-Bruxelles se distinge de celelalte – nu reprezintă o ţară, ci doar o regiune şi nu e doar un institut, ci o legaţie diplomatică. Despre proiectele culturale valone din România ne dezvăluie mai multe dna dr. Raluca Bulea la rubrica „Institute culturale“. (...)
 
"> Benzi desenate, francofonie şi valori europene - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

Benzi desenate, francofonie şi valori europene

de Dr. Raluca BULEA - apr. 1 2011
Benzi desenate, francofonie şi valori europene

   În peisajul institututelor culturale din Bucureşti, Delegaţia Valonia-Bruxelles se distinge de celelalte – nu reprezintă o ţară, ci doar o regiune şi nu e doar un institut, ci o legaţie diplomatică. Despre proiectele culturale valone din România ne dezvăluie mai multe dna dr. Raluca Bulea la rubrica „Institute culturale“. (...)
 

    O zi de început de martie... atmosferă numai bună pentru o plimbare în bătrânul Cişmigiu, pentru a ne bucura de primii ghiocei şi de razele soarelui care, deşi nu ne oferă prea multă căldură, au totuşi darul de a ne aduce zâmbetul pe buze, de a întări speranţa în sufletele noastre, şi de a ne face mai optimişti. Ieşind din parc înspre strada Ştirbei Vodă, găsim, la nr. 26–28, în faţa unui edificiu modern cu faţada din sticlă, ce ne transportă instantaneu din vremea lui Caragiale în contemporaneitatea secolului XXI, în multitudinea de steaguri ce flutură vesel purtate de vânt, unul la care ne-am aştepta poate mai puţin. Astfel, descoperim că acea clădire găzduieşte Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, instituţie care este reprezentanta comunităţii franceze din Belgia, a Regiunii Valone şi a Comisiei comunităţilor franceze din Regiunea Bruxelles.
   Fără să fie un institut cultural propriu- zis, îndeplinind mai degrabă funcţiile unei reprezentanţe diplomatice, Delegaţia Valonia-Bruxelles din Bucureşti se numără însă printre membrii organizaţiei locale a EUNIC (European Union National Institutes for Culture), având astfel şi rolul de mesager cultural în ţara noastră.
   „Aventura“ de la Bucureşti a reprezentanţei balcanice a reţelei Wallonie-Bruxelles International a început în anul 2001. Se va împlini deci, anul acesta, un deceniu de existenţă şi de activitate susţinută, atât în plan economic, cât şi cultural. În lume funcţionează în prezent alte 16 delegaţii Valonia-Bruxelles, în afară de cea din ţara noastră, toate deschise în ţări ce reprezintă zone de interes prioritar pentru autorităţile politice francofone ale Belgiei. Misiunea sa este aceea de a face cunoscută întreaga diversitate culturală, politică şi economică a Regiunii Valone şi a Regiunii Bruxelles, şi de a-i ajuta pe locuitorii acestora să stabilească orice contact necesar pentru realizarea proiectelor pe care le desfăşoară. Bucureştiul a fost considerat un punct strategic, de unde sunt coordonate deopotrivă acţiunile desfăşurate pe teritoriul României, cât şi cele din Bulgaria şi Republica Moldova.
    Privitor la manifestările culturale şi artistice, se disting în mod clar trei direcţii predilecte de interes ale Delegaţiei Valonia-Bruxelles: promovarea limbajului artistic naţional al Belgiei, care este banda desenată, promovarea spiritului francofoniei şi, nu în ultimul rând, susţinerea valorilor europene, aşa cum era de aşteptat de la ţara şi regiunea care găzduiesc principalele instituţii ale Uniunii. Analizând lucrurile mai în amănunt, vom descoperi că mijloacele concrete prin care sunt duse la îndeplinire aceste obiective sunt cele specifice oricărui centru cultural: organizarea de conferinţe pe teme de interes, prezentarea de expoziţii la muzeele importante din ţara gazdă, participarea la marile festivaluri de teatru şi film (în Bucureşti, Sibiu, Cluj, Timişoara, Braşov, Târgu Mureş), susţinerea manifestărilor dedicate francofoniei, în parteneriat cu Institutul Francez şi colaboratorii acestuia, prezenţa la târgurile de carte cu standuri reprezentative (la ultima ediţie a Târgului Gaudeamus, în noiembrie 2010, Delegaţia Valonia-Bruxelles a fost chiar invitat de onoare), dar şi participarea la Noaptea Institutelor Culturale. Totodată, Delegaţia sprijină schimbul de cadre didactice între universităţile din România şi Regiunea Valonia-Bruxelles, în acelaşi spirit al schimbului cultural şi al împărtăşirii spiritului european.
    Spaţiul din sediul de pe strada Ştirbei Vodă fiind doar unul administrativ, locurile de întâlnire ale celor interesaţi de cultura belgiană francofonă aparţin fie colegilor de la celelalte centre şi institute culturale din reţeaua EUNIC şi Institutul Cultural Român, fie partenerilor locali, Delegaţia având legături strânse şi fructuoase cu Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Academia Română şi Biblioteca Centrală Universitară, precum şi cu principalele instituţii de învăţământ superior din toată ţara. Din toate aceste parteneriate s-a născut în toamna anului trecut, când Belgia deţinea preşedinţia Uniunii Europene, o iniţiativă deosebită, care ar putea să devină tradiţie: Salonul european de bandă desenată. Acesta ne-a oferit, timp de o lună, zece expoziţii, primite cu mult entuziasm. Din acest motiv, echipa organizatoare a stabilit deja întâlnirea şi pentru anul 2011.
    Dintre propunerile culturale pe care Delegaţia Valonia-Bruxelles ni le face pentru următoarea perioadă, menţionăm expoziţia de bandă desenată de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, organizată în parteneriat cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei şi în colaborare cu Centrul Belgian de Bandă Desenată, intitulată Des Cases et des Hommes. BD et Francophonie – Banda desenată şi Francofonia“, ce va rămâne deschisă până la 17 aprilie a.c. În toată această perioadă vor fi organizate şi ateliere de creaţie de benzi desenate, în incinta muzeului.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe