Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Biologia şi răspândirea căpuşelor

Viața Medicală
Dr. Ioan CIRONEANU miercuri, 21 decembrie 2011
   Descoperirea, de către savantul român Victor Babeş, a parazitului endoglobular denumit Babesia bovis (1888) şi, ulterior (1893), descoperirea căpuşei Boophilus annulatus (în SUA, de către Smith şi Kilbourne), transmiţătoare a parazitului endoglobular Babesia bigemina, agentul patogen al febrei bovine din Texas, au deschis un orizont larg pentru cercetările ştiinţifice în acest domeniu. Astfel, au fost descrise numeroase specii de paraziţi endoglobulari, care produc o mare varietate de boli la animale şi om.
   Lucrarea CĂPUŞELE (ACARI: IXODOIDEA) VECTORI PENTRU AGENŢII PATOGENI de dr. biol. Al. Vladimirescu şi biol. Elena Claudia Coipan, cercetători experimentaţi de la Institutul Cantacuzino, constituie o amplă şi valoroasă sinteză a cercetărilor efectuate pe plan mondial, aduse la zi. În bibliografia folosită şi-au găsit locul potrivit şi lucrările altor 14 cercetători români, contribuind astfel la cunoaşterea reală a biologiei şi răspândirii căpuşelor în România. (…)
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.