Newsflash
Cultură

Blagoslovitul plic

de Candid STOICA - sept. 25 2020
Blagoslovitul plic

Piesa Plicul scrisă de Liviu Rebreanu în 1923, despre realităţile dintr-un oraș de provincie, privită la început cu neîncredere și reţinere, a avut de-a lungul anilor un succes permanent, fiind jucată de majoritatea teatrelor din ţară și chiar de echipele de amatori.

Deși pare ruptă din „pulpana” scrierilor lui I.L. Caragiale, ea prezintă fapte, întâmplări și personaje ca și cum s-ar petrece în România zilelor de azi. Personajul principal al piesei însă este... plicul – preţiosul, blagoslovitul plic – pe care și-l visează funcţionarii corupţi, ariviștii etc. Mai întâi este plicul în care soţia primarului primește o declaraţie de dragoste de la șeful gării. Apoi, plicul în care un ziarist local primește bani pentru a scrie un articol „la comandă” despre o anume fundaţie a femeilor condusă de soţia primarului ori despre porcii pe care trebuie să-i vândă nașul acesteia. Urmează plicul cu bani primit de un mare inspector „incoruptibil”, pentru a se face că nu observă neregulile de la gară. Și, în final, plicul (tot cu bani) pe care îl primește șeful gării, pentru a da aprobare ca vagoanele CFR-ului să transporte lemnele necesare încălzirii orașului.

        Nu seamănă cu majoritatea escrocheriilor de azi? Cu cazul Belina de exemplu, cu cel de la Iași în care celebrul Relu Fenechiu i-a vândut statului transformatoare luate de la gunoi, cu cel al construcţiilor neautorizate din Herăstrău sau cu alte zeci, sute de șmecherii bine garnisite.

        Spectacolul, realizat sub sigla TVR de Nicoleta Toia în 1974, cu o distribuţie excelentă – Marian Hudac, Hamdi Cerchez, Cornel Vulpe –, realizează tipuri de politicieni ariviști avizi de îmbogăţire rapidă, politicieni demagogi care n-au decât o dorinţă, aceea de a acumula rapid avere, duhul aurului plutind peste afacerile lor necurate. Pe Victoria Arzăreanu, într-un fel o altă Zoe Trahanache, o joacă, cu o discreţie convenabilă și un farmec desuet, Dorina Lazăr cu aere de Mata Hari, prinzând destul de bine versatilitatea cu farmec a personajului care trăiește într-o lume în care ce e alb poate părea negru și invers. Personajul ei este, de fapt, marele câștigător al escrocheriilor apropiaţilor ei.

        O apariţie surprinzătoare e Mitică Iancu în rolul inspectorului Minta, un actor cu reale calităţi comice și cu un haz de multe ori involuntar. Partea leului îi revine însă marelui actor Octavian Cotescu, în rolul primarului Jean Arzăreanu, care a încercat cu succes o tipologie ce ne amintește izbitor de un cunoscut om politic actual, desfășurând un joc subtil inefabil, descriind în volute sigure un mare pișicher ajuns primar sub egida eroului de la Mărășești în care bravează. Valentin Plătăreanu conturează cu mijloace sigure un tip de cuceritor, cu un facies à la Valentino, jucând dilema și îndoiala eroului clasic de tragedie: Să ia mită sau să nu ia? Să primească plicul sau nu? Dilemă pe care o rezolvă binișor dăruind, ca un cavaler adevărat, rodul șantajului său farmecelor Victoriei Arzăreanu.

        Atmosfera de agitaţie înainte de câștigarea ponturilor este întreruptă brusc de apariţia unei văduve care cere un minim ajutor pe care șleahta combatanţilor îl refuză cu nerușinare, moment care ne arată, dacă mai era nevoie, toată ticăloșia celor de la conducerea orașului. Mai apar în roluri episodice, dar bine conturate Petre Gheorghiu, Alexandru Hasnaș și Mona Cherebeţiu. Întregesc spectacolul cu accente acide scenografia Georgetei Iţigan și imaginea semnată Edviga Adelman, Constantin Lungu și Alexandru Condurache, fideli și stabili „combatanţi” ai Televiziunii Române.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe