Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Boală sau fenotip?

Viața Medicală
Dr. S.B. -C. vineri, 17 iunie 2011

   Mai frecvent decât ar fi de aşteptat, medicul care se ocupă de copii este consultat de părinţi pentru faptul că au observat o întârziere în creşterea fiului sau fiicei lor. Diagnosticul care se aşteaptă în aceste cazuri este din cele mai complicate, specialistul fiind obligat să-şi aducă din memorie o mare parte, dacă nu chiar totalitatea informaţiilor bio-patologice acumulate în profesiune. (...)

   Mai frecvent decât ar fi de aşteptat, medicul care se ocupă de copii este consultat de părinţi pentru faptul că au observat o întârziere în creşterea fiului sau fiicei lor. Diagnosticul care se aşteaptă în aceste cazuri este din cele mai complicate, specialistul fiind obligat să-şi aducă din memorie o mare parte, dacă nu chiar totalitatea informaţiilor bio-patologice acumulate în profesiune. Pentru aceste motive, lucrarea dlui dr. D. Dumitru Brănişteanu, cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ din Iaşi, intitulată: TULBURĂRILE DE CREŞTERE, apare ca un util ghid de diagnostic şi tratament. Volumul se deschide cu date despre creşterea normală şi factorii implicaţi în creştere. Se expune fiziopatologia axei somatotrope care implică activitatea hormonului de creştere uman (GH), factorul 1 de creştere insulin-like (IGF-1), proteinele de transport, efectul axei somatotrope asupra cartilagiului de creştere şi reglarea axei somatotrope. Cât priveşte axa gonadotropă, sunt luate în considerare pubertatea şi dezvoltarea osoasă.
   Capitolul al doilea cuprinde noţiuni de auxologie. Suntem instruiţi să măsurăm corect talia copilului şi învăţaţi cum să lucrăm cu cifrele „normale“, ca de pildă percentilul în cadrul dispersiei, varianţei şi deviaţiei standard. Creşterea normală se poate face după curbe ce pot fi liniare, ponderale şi circumferenţiale. Vârsta
osoasă, raportul dintre segmentele corpului şi evaluarea semnelor de instalare a pubertăţii ne ajută la prezicerea taliei finale. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.