Newsflash
Cultură

Bolnavi din lumea reală

de Prof. dr. Ion BRUCKNER - iul. 3 2015
Bolnavi din lumea reală
  Editura All a publicat de curând cartea De la simptom la diagnostic în medicina internă – cazuri clinice, autoare coordonatoare: Camelia Diaconu şi Daniela Bartoş. Aceasta reprezintă, de fapt, continuarea firească a unei alte cărţi, De la teorie la practică în medicina internă – cazuri clinice, apărute în urmă cu un an, în coordonarea aceloraşi autoare. Volumul din 2015 conţine 22 de prezentări de cazuri clinice selecţionate ale unor pacienţi internaţi în clinica de medicină internă a Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, reflectând activitatea profesională a colectivului acestei clinici.
  Marele merit al acestei lucrări constă în faptul că, deşi există un număr mare de cărţi publicate în domeniul medicinii interne în România, puţine oferă medicilor tineri o abordare practică, în directă legătură cu bolnavul. De la simptom la diagnostic în medicina internă – cazuri clinice vine să completeze astfel acest gol, prezentând 22 de exemple ale unor bolnavi din lumea reală, cu patologii mai mult sau mai puţin frecvente, mai mult sau mai puţin evidente la primul examen clinic. Un accent particular se pune pe anamneză, interpretarea semnelor clinice, utilizarea investigaţiilor non-invazive sau invazive, mai ales în situaţii de urgenţă în care unele metode mai sofisticate nu pot fi aplicate şi în care clinica primează. Este discutat pe larg diagnosticul diferenţial şi tratamentul individualizat al fiecărui bolnav. Se subliniază faptul că fiecare pacient prezintă propriile caracteristici clinice, propriile particularităţi ale bolii, care îl diferenţiază de alţi bolnavi şi care ridică probleme de diagnostic şi tratament. Cele mai multe din prezentările de caz au ca prim autori medici tineri sau foarte tineri, aflaţi încă în perioada de rezidenţiat şi de formare profesională, sub coordonarea îndrumătorilor de stagiu clinic. Antrenarea tinerilor rezidenţi în procesul de redactare şi de pregătire a prezentărilor de cazuri clinice este un demers educaţional care trebuie salutat şi susţinut, având în vedere faptul că atât examenul de medic specialist, cât şi cel de medic primar au o importantă componentă practică, de examinare şi de prezentare a unor cazuri clinice. Bolnavii prezentaţi în volumul De la simptom la diagnostic în medicină internă – cazuri clinice au o patologie foarte diversă, care acoperă practic majoritatea ariei medicinii interne: boli respiratorii, cardiovasculare, renale, digestive etc. Fiecare prezentare de caz este susţinută, desigur, de explorări de laborator şi imagistice moderne şi complexe (ecografie, tomografie computerizată, rezonanţă magnetică nucleară, angiografie etc.).
  Cele două autoare coordonatoare sunt cadre didactice universitare la UMF „Carol Davila“ Bucureşti. Dr. Camelia Diaconu este şef de lucrări, medic primar medicină internă şi medic specialist cardiologie, cu o bogată activitate publicistică în domeniul vast al medicinii interne. Prof. dr. Daniela Bartoş conduce clinica de medicină internă a Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti şi este medic primar medicină internă şi cardiologie, cu o mare experienţă clinică, dar şi didactică.
  Această carte se adresează studenţilor, medicilor rezidenţi şi specialişti care se pregătesc în vederea susţinerii examenelor de specialitate şi primariat, atât în medicina internă, cât şi în celelalte specialităţi derivate. Volumul reprezintă un pas de la medicina internă tradiţională la aplicarea cunoştinţelor medicale în lumea reală, apariţia sa fiind binevenită pentru formarea profesională a viitorilor medici internişti.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe