Newsflash
Cultură

Bolnavul cu infarct miocardic nu este un condamnat pe viață

de Dr. Irina BELOIU - mai 25 2018
Bolnavul cu infarct miocardic nu este  un condamnat pe viață
    Cartea Bolnavul cu infarct miocardic, apărută la Editura Medicală în 2018, sub redacția Camelia Cristina Diaconu, este dedicată, așa cum sugerează titlul, tuturor celor care au suferit un infarct miocardic și sunt preocupați de consecințele lui, dar și publicului larg. Dr. Camelia Diaconu este președinta Uniunii Medicale Balcanice, iar cartea a realizat-o în colaborare cu un grup de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, membri ai secției de studenți a Uniunii Medicale Balcanice.
    Lucrarea dă posibilitatea bolnavului coronarian să găsească răspunsuri competente, de calitate, la multe dintre întrebările pe care și le pune în legătură cu afecțiunea sa. De asemenea, activitatea de prevenție a bolilor cardiovasculare, acest flagel al secolului XXI, aflat pe primul loc în ceea ce privește cauzele de deces în România, va avea o nouă bază educațională. Cu vastă experiență în îngrijirea bolnavilor cardiovasculari, Camelia Cristina Diaconu (cadru didactic la UMF „Carol Davila” și medic internist și cardiolog la Spitalul de Urgență București) a reușit să „coaguleze” în această carte o serie de informații științifice esențiale pentru bolnavii coronarieni, în vederea prelungirii supraviețuirii acestora și a asigurării unei calități a vieții cât mai bună.
    Primul capitol începe prin prezentarea câtorva noțiuni de bază de anatomie și fiziologie a inimii și transmite cât mai simplu toate informațiile medicale necesare, pentru o mai bună înțelegere a patologiei cardiace.
    În apariția bolii coronariene și a infarctului miocardic pe primul loc se află ateroscleroza arterelor coronare și complicațiile ei, consecință a diverșilor factori de risc neinfluențabili (vârsta, sexul, factorii genetici etc.), clasici (lipidele plasmatice, hipertensiunea arterială, fumatul, stilul de viață nesănătos etc.), dar și factori emergenți, nou descoperiți (homocisteinemia, lipoproteina A, proteina C reactivă, citokine proinflamatorii etc.). Un spațiu generos este alocat hipertensiunii arteriale și tratamentului acesteia, ținând cont că, pe lângă alte afecțiuni, cum ar fi diabetul zaharat sau obezitatea, aceasta reprezintă o cauză majoră de îmbolnăvire.
    Care sunt cele mai importante semne și simptome ale bolilor coronariene, cum se stabilesc diagnosticul clinic și cel paraclinic al anginei pectorale și al infarctului miocardic, precum și strategiile terapeutice, atât medicamentoase, cât și intervenționale, pentru a preveni, trata, dar și a evita boala coronariană și consecințele ei devastatoare, toate acestea sunt subiecte dezbătute foarte clar și sintetic în capitolele următoare.
    Bolnavul în cauză se va familiariza în continuare cu aspecte poate mai puțin cunoscute, cum ar fi rolul aspirinei în prevenția primară și secundară a bolilor cardiovasculare, dar și despre particularitățile pe care le prezintă aceste afecțiuni la tineri și la femei, despre legătura dintre depresie și bolile cardiovasculare, măsurile care trebuie luate în cazul călătoriilor, activitatea sexuală. Va afla, de asemenea, poate cel mai important, că nu este nici pe departe „un condamnat pe viață” și că poate duce o viață aproape normală, cu condiția respectării unui stil de viață, a unei diete, a unui anumit program de reabilitare și a unui tratament specific riguros.
    Ținând cont de faptul că „la fiecare 30 de minute, un român decedează din cauza infarctului miocardic, în ciuda programului național de infarct”, cartea de față reprezintă un demers oportun, valoros și de mare actualitate în susținerea popularizării, cunoașterii și combaterii acestei adevărate „epidemii”, folosind mijloacele medicinei moderne. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe