Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

BPOC şi Gilles de la Tourette

Viața Medicală
Dr. Eugenia GROSU-POPESCU miercuri, 8 februarie 2012
   Din cuprinsul nr. 1033 al săptămânalului belgian LE GÉNÉRALISTE, semnalăm o serie de subiecte interesante.
   Bronhopneumopatia cronică obstructivă. Cercetătorii au urmărit circa două mii de pacienţi cu BPOC timp de trei ani. Au fost studiaţi pacienţi cu vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani, cu antecedente de fumători de cel puţin zece pachete-an. La acest grup populaţional au fost analizaţi mai mulţi factori precum statutul tabagic la momentul studiului, prezenţa sau absenţa unui emfizem (prin CT) şi reversibilitatea obstrucţiei bronşice. Reversibilitatea este definită drept o ameliorare, după inhalarea de albuterol, cu 12%, în raport cu valorile iniţiale, cu un minimum de 200 ml. Există diferenţe mari, diminuarea VEMS variază foarte puternic de la un pacient la altul. Pierderea medie este de 33 ml/an, dar abaterea medie standard atinge 59 ml/an. Pe durata studiului, 38% din pacienţi au prezentat o diminuare cu peste 40 ml/an, 31% au pierdut între 21 şi 40 ml/an, iar la 23% evoluţia anuală a fost cuprinsă între pierderi de 20% şi, concomitent, recâştigări de 20%. Au existat şi pacienţi, 8% din total, care au beneficiat de o creştere anuală mai mare de 20 ml. Dacă se ia în calcul şi faptul că alterarea fiziologică a funcţiei respiratorii ajunge, după 35 de ani, la 25 ml/an, rezultatele studiului nu mai apar totuşi catastrofice. După cum era de aşteptat, scăderea VEMS este mai rapidă la pacienţii care încă mai fumează decât la cei care au renunţat la fumat. Tabagismul este factorul determinant cel mai activ în alterarea accelerată a funcţiei pulmonare. Studiul vine să confirme şi un alt aspect observaţional: degradarea se accelerează şi în funcţie de numărul exacerbărilor bolii sau în prezenţa unui emfizem. (…)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.