Numărul 45 din septembrie 2010 al revistei mensuale HIPOCRATE este închinat în cea mai mare parte omagierii marelui cardiolog american Eugene Braunwald, născut la Viena în 15 august 1929. Despre meritele sale ştiinţifice se pronunţă şase lideri ai Cardiologiei autohtone, anume profesorii doctori Leonida Gherasim (profesorul E. B. a a dus specialitatea de Cardiologie în prim-planul medicinii moderne); Eduard Apetrei (prin gândirea sa medicală, E.B. realizează o sinteză a Cardiologiei moderne); Maria Dorobanţu (urmărind, la Congresul Mondial de Cardiologie de la Moscova din 1982 o conferinţă a profesorului, dincolo de informaţia ştiinţifică privind rolul negativ al nifedipinei în sindroamele coronariene acute, observaţie încheiată cu modestie astfel: «Eu atâta ştiu, dacă cineva dintre dv. ştie mai mult sau are vreo idee, să se ridice şi să mi-o spună»  (...)"> BRAUNWALD’S HEART DISEASE – „BIBLIA“ CARDIOLOGILOR - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

BRAUNWALD’S HEART DISEASE – „BIBLIA“ CARDIOLOGILOR

de Dr. Mihail TOMŞA - nov. 5 2010
BRAUNWALD’S HEART DISEASE – „BIBLIA“ CARDIOLOGILOR

Numărul 45 din septembrie 2010 al revistei mensuale HIPOCRATE este închinat în cea mai mare parte omagierii marelui cardiolog american Eugene Braunwald, născut la Viena în 15 august 1929. Despre meritele sale ştiinţifice se pronunţă şase lideri ai Cardiologiei autohtone, anume profesorii doctori Leonida Gherasim (profesorul E. B. a a dus specialitatea de Cardiologie în prim-planul medicinii moderne); Eduard Apetrei (prin gândirea sa medicală, E.B. realizează o sinteză a Cardiologiei moderne); Maria Dorobanţu (urmărind, la Congresul Mondial de Cardiologie de la Moscova din 1982 o conferinţă a profesorului, dincolo de informaţia ştiinţifică privind rolul negativ al nifedipinei în sindroamele coronariene acute, observaţie încheiată cu modestie astfel: «Eu atâta ştiu, dacă cineva dintre dv. ştie mai mult sau are vreo idee, să se ridice şi să mi-o spună»  (...)

(...) el care ani de-a rândul recomandase folosirea blocantelor de calciu dihidropiridinice în atari situaţii, E. B. mi-a transmis şi lecţia că întotdeauna mai ai ceva de învăţat, că trebuie să fii deschis către nou şi să cauţi o incertitudine acolo unde aparent totul pare a fi cert; numai aşa poţi progresa!); Carmen Ginghină (prima întâlnire cu E. B. am avut-o prin mijlocirea celebrei sale cărţi, Heart Disease; a doua, când a fost alături de mine la învestirea ca Fellow al Colegiului American de Cardiologie, felicitându-mă pentru faptul de a fi primul român acceptat în acest înalt forum ştiinţific); Mircea Cinteză (contribuţia fundamentală a profesorului este aceea că a identificat modalitatea de producere a infarctului de miocard pe fond de ateroscleroză, primul cardiolog ce a intuit rolul trombozei pe o placă de ateroscleroză instabilă în obturarea vasului care urmează să producă infarctul); Ion I. Bruckner (E. B. este o „Instituţie“, iar instituţia este tratatul său celebru care, înnoit cu fiecare ediţie, a servit în ultimii 20 de ani la formarea a cel puţin tot atâtea generaţii de cardiologi). (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe