Newsflash
Cultură

Caii nu se mai împuşcă

de Elena SOLUNCA - iun. 5 2014
Caii nu se mai împuşcă
   Amintiri de pe ultimul drum, titlul celei mai recente cărţi semnate de medicul Gheorghe Chirtoc, invită cititorul la reconsiderarea relaţiei dintre om şi cal, una – odinioară – de unitate fiinţială, aşa cum o aflăm generos ilustrată în folclor. Pentru omul societăţii informaţionale, această relaţie este aproape vidă şi poate din acest motiv am perceput în carte o conotaţie testamentară pentru o lume spre care doar nostalgia ne va purta. Apariţia şi dezvoltarea triumfală a culturii organizaţionale marchează o ruptură în relaţionarea omului cu mediul său de viaţă, schimbat radical după măsura ingeniozităţii şi motivaţiilor sale într-o năucitoare schimbare. Tinde să se generalizeze mediul tehnologic, bogat în facilităţi până mai ieri nebănuite, dar care îndepărtează îngrijorător omul de firescul de odinioară, făcându-l străin de lume şi de sine. Între timpul real şi spaţiul virtual, clipa trăită ca la un fast-food erodează tacit memoria stingher refugiată în cine ştie ce bază de date, care, „virusată“, s-ar putea şterge pentru totdeauna. Sub acest aspect, cartea, scrisă cu har de povestitor, cu sensibilitate discretă şi sinceritate emoţionantă, arată cât de miraculos de bogată era lumea pe care o părăsim în stridenţele marşului triumfal tehnologic.
   Autorul prilejuieşte întâlnirea cu satul românesc din vremea colectivizării şi mai ales cu oamenii lui, aşa cum au fost şi au rămas în memoria acestor animale ce străbat ultimul lor drum. Caii din vagonul ce-i poartă spre Italia, spre a fi sacrificaţi ca materie primă pentru fabricarea cine ştie căror soiuri de salam, ne poartă abia presimţit din real spre „dincolo“. E o cale pe care toate se filtrează, într-o alchimie a semnificaţiilor ce configurează etosul unei împreună vieţuiri, întru reciprocă înţelegere şi cordială împăcare. E lumea despre care, odinioară, Mircea Vulcănescu scria că se pleacă de la un fapt real pentru a se ajunge în legendă. Povestirile cailor perpetuează prezentul şi confirmă ceea ce ţăranul ştia dintotdeauna şi a tâlcuit-o în poveşti şi balade, pentru ca ştiinţa să o susţină cu probele ei specifice: calul este dotat cu inteligenţă şi memorie, se poate orienta în spaţiu şi timp, distinge lumina, formele, cunoaşte omul şi îşi recunoaşte stăpânul.
   Vremurile se schimbă şi, la fel, oamenii, adăugând noi înţelesuri la cele care, trecute fiind, s-au făcut neînţelesuri şi mai mari. Rămân amintirile ca semne sau – cine ştie – aşteptări răbdătoare. Oameni şi cai au trăit împreună momentele de suferinţă din anii colectivizării, când „consimţeau“, sub ameninţări greu de îndurat, înscrierea la „colectivă“; au traversat degringolada morală a anilor socialismului. Pe toate, cu amănunte, le recapitulează caii şi, din taifasul lor, se desprinde o înţelepciune simplă, pe care omul tehnologic a părăsit-o, dar sperăm că nu a uitat-o de tot.
   Momentul este revelator pentru o criză totală, când caii... nu se mai împuşcă (pentru a trimite la titlul romanului semnat de Horace McCoy). Bătrâni şi bolnavi de muncă înrobitoare, subnutriţi, caii sunt „valorificaţi“, se vând pe te miri ce unor fabricanţi de salam din Italia. Interesant cum dezumanizarea omului pune mai bine în valoare... umanizarea cailor. În răgazul de dinaintea sacrificiului, ei vorbesc în principal despre oamenii pe care i-au cunoscut şi slujit. E un fel de retrăire, ca un cântec de jale murmurat încet, iar autorul îmbracă totul într-un lirism discret, reuşind să exprime ceea ce este mai autentic în firea ţăranului, acest Iov al istoriei noastre, cum îl numea un scriitor de odinioară. Ultimul drum nu e lipsit de peripeţii. Mărturii ale unui ethos zidit pe minciună, mită, hoţie. Aşa este întâmplarea cu furatul cablului sau accidentul în care sunt ucişi „tot bieţii cai“ în timp ce omul este dus cu salvarea la spital.
    Toate – în goana trenului, pe pământuri nu o dată înţelenite, pe la popasuri de nici nu ştii de ce şi până când, alergând departe, spre Italia, şi călătoria devine una de rămas bun îndulcit de poveştile unor vieţi. Ca o speranţă, pe acest drum spre moarte, se naşte un mânz, care însă va crea probleme la graniţă – rezolvate cu bine-cunoscuta mită. E o trecere a lumii parcă spre niciunde, măsurată de obiceiurile cele rele, care supravieţuiesc, desfigurând-o. Scena din urmă, ruptă oarecum de context, menită să sublinieze o anume lipsă de rost, este una de înmormântare, vidă de sens parcă, recunoscută după aparenţele ei jalnic orchestrate de unul dintre cai care mai văzuse aşa ceva.
   Pentru caii porniţi spre hotarul cel mai de departe al vremelniciei, ca şi pentru oameni, poveştile se torc din caierul lui „a fost odată ca niciodată“. Dar, de undeva din veacuri uitate, se aude vocea Eclesiastului: „Ceea ce a fost, aceea va mai fi, şi ceea ce s-a întâmplat se va mai petrece, căci nimic nou sub soare“. Dacă e aşa, rămâne legendelor şi povestirilor de a ne arăta cum fiecare întâmplare îşi are rostul ei anume, ca semn ce măsoară ireparabila trecere a timpului. O asemenea povestire pe care Gheorghe Chirtoc o rosteşte cu glas de taină nu este doar o mângâiere pentru nostalgicii de toate vârstele, ci şi o mărturie care numai împărtăşită poate trece prin vămile timpului, ducându-ne ca un cântec de dor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe