Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Călătorie în lumi paralele

Viața Medicală
Anca FLOREA vineri, 27 noiembrie 2015
     Dintre festivalurile care încă sunt în plină desfășurare, cel de la Constanța a oferit, printre altele, o seară specială prin alăturarea unor lumi culturale foarte diferite, dar la fel de atractive pentru public. Pentru început, suntem introduși în spațiul culturii japoneze, într-un decor bine gândit, cu cireși înfloriți, paravane și un fundal imaginând un copac imens, desenat ca în celebrele stampe nipone. Soprana-director Daniela Vlădescu, îmbrăcată într-un chimono alb, a apărut ca o micuță Cio-Cio-San, cu detalii despre cântecele și pantomima ce aveau să se deruleze. Ea a cântat, de altfel, primele măsuri din acele melodii de o poezie delicată,  întroducând spectatorii în lumea trăirilor interiorizate, adesea triste, sau a legendelor încărcate de pasiune și răzbunare. Ulterior, pe scenă au apărut soprana Akiko Hayakawa și pianista Silvia Țicmeanu, care au abordat patru piese tradiționale, lirice sau cu o tentă de cochetărie și umor. Experiența inedită a dansului clasic și a pantomimei ne-a fost oferită de Itohisa Wakayaghi, care a interpretat prin gesturi mici ale mâinilor, atitudini statice, evantaie, o eșarfă sau mici instrumente de percuție, pe fondul unei muzici bizare, susținută de vocea răgușită a unui solist și de sunetele instrumentale simple, repetate. Toatea acestea au conferit un parfum aparte, într-un limbaj codificat al corpului, aparent minimal, dar foarte solicitant pentru interpretă.
     Cele două artiste au interpretat și aria finală a operei „Madama Butterfly“ de Puccini, cu multă implicare emoțională, în timp ce dansatoarea a înfățișat prin dans trăirile și sfârșitul dramatic al eroinei, interesant fiind faptul că aceasta a mimat înjunghierea în gât și nu în abdomen, conform străvechiului harakiri.
Cupluri de balerini    Balerinii teatrului, o parte dintre ei japonezi, au evoluat în „Enesciana“, premieră cu titlu mai curând simbolic, după coregrafia lui Horațiu Cherecheș. Cu o desfășurare intensă și mereu diferită, mai ales în evoluțiile de grup, fiecare dintre dansatori a devenit solist, pentru ca mai apoi să se integreze în ansamblul bine pus la punct. Impresionant a fost și jocul de lumini, prin originalitatea cu care parcă „mătura“ scena sau „îmbrăca“ interpreții în culori.
     Horațiu Cherecheș a dansat alături de Sergiu Dan, Adrian Mihaiu, Irina Ganea-Mihaiu, Amalia Mândruțiu, Nozomi Miura și Jin Mizutani. Acesta a fost un moment de vârf al festivalului, o nouă reușită a balerinului coregraf, care pregătește deja o altă premieră, cel puțin la fel de inspirată și bine realizată.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.