Newsflash
Cultură

Caleidoscop literar și medical

de Paula ROMANESCU - feb. 16 2018
Caleidoscop literar  și medical
Volumul de scrieri al Aurorei Lazu, intitulat Caleidoscop, a apărut anul trecut la Editura Ex Ponto, Constanța. Acesta este structurat pe mai multe capitole: interviuri, personalități ale științei și culturii constănțene; evocări, reportaje, restituiri – poeții sudului; note de lectură și, ca bonus, un fragment de roman în curs de apariție – „Soarele se ducea”.
Pentru interviuri, autoarea s-a oferit ea însăși să răspundă numeroaselor întrebări privind „Limba română – semn de identitate a neamului românesc”, pe care prof. Virgil Mocanu i le-a adresat, convins fiind că ne va lumina și pe noi, cititorii. Urmează apoi ampla serie de interviuri realizate de autoare cu reprezentanți ai lumii medicale constănțene: Nicolae Cârciumaru – șeful Clinicii de Neurologie a Spitalului Universitar C.F. Constanța –, care ne dă vestea, deloc îmbucurătoare, că în mediul rural profilaxia primară a accidentului vascular cerebral (AVC) este aproape inexistentă.
Aurora Lazu ne conduce apoi la prof. dr. Olga Duțu, director coordonator al Centrului Teritorial Constanța al Universității „Spiru Haret”, care ne asigură de implementarea unei baze moderne a învățării și a evaluării computerizate.
Și, pentru a nu uita că Pământul e rotund, Aurora Lazu revine la importanța limbii române asociind-o demersului său pe Ana Daniela Gheorghe – prof. dr. la Școala gimnazială „Ion Jalea” –, care confirmă la rândul său că limba română este veșnică, ea fiind aceea în care s-au exprimat înaintașii noștri, care-i și a noastră și care va dăinui prin urmașii urmașilor noștri în veacul veacurilor. I se asociază și Ion Tiotioi – profesor de matematică –, autor a nu mai puțin de 26 de culegeri de probleme (de matematică!), deținător al Ordinului „Meritul pentru învățământ în grad de Ofițer”, conferit de Președinția României.
Capitolul al II-lea al cărții este rezervat prezentării unor personalități culturale și științifice constănțene – prof. dr. Nicolae Cârciumaru și, respectiv, prof. dr. Octavian Dumitru Unc – pentru care poezia (alt domeniu în care domnia sa excelează) „este bisturiul de suflet al chirurgului”.
Un alt capitol este dedicat revistei „Agora” – tribună a creatorilor din Dobrogea, publicație cu profil enciclopedic –, iar reportajele evidențiază dialogul artelor din acel spațiu geografic cu deschidere la malul mării.
Notele de lectură sunt tot atâtea ilustrări ale unor creatori contemporani de carte și de arte, pentru care cronicile semnate de ea sunt portrete din cuvânt. Și astfel, acest „Caleidoscop” literar își dovedește cuprinderea și reflectarea unui colț de țară românească drept mărginire, nemărginirea largului de mare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe