Femeia căreia i s-a diagnosticat un cancer de sân în timp ce e însărcinată nu trebuie să aştepte naşterea pentru a începe chimioterapia. Aceasta este concluzia unui studiu întreprins de specialiştii germani şi prezentat în nr. 996 al săptămânalului belgian LE GENERALISTE. Adevărul e că diagnosticul de cancer mamar pus în timpul sarcinii ridică pentru viitoarea mamă, pentru cei apropiaţi ei, dar şi pentru echipa de medici o serioasă dilemă: ce trebuie să primeze – sănătatea femeii sau cea a copilului ce urmează să se nască? (...)"> CĂND GRAVIDA TREBUIE TRATATĂ - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

CĂND GRAVIDA TREBUIE TRATATĂ

de D. LASCU - apr. 29 2011
CĂND GRAVIDA TREBUIE TRATATĂ

    Femeia căreia i s-a diagnosticat un cancer de sân în timp ce e însărcinată nu trebuie să aştepte naşterea pentru a începe chimioterapia. Aceasta este concluzia unui studiu întreprins de specialiştii germani şi prezentat în nr. 996 al săptămânalului belgian LE GENERALISTE. Adevărul e că diagnosticul de cancer mamar pus în timpul sarcinii ridică pentru viitoarea mamă, pentru cei apropiaţi ei, dar şi pentru echipa de medici o serioasă dilemă: ce trebuie să primeze – sănătatea femeii sau cea a copilului ce urmează să se nască? (...)

    Femeia căreia i s-a diagnosticat un cancer de sân în timp ce e însărcinată nu trebuie să aştepte naşterea pentru a începe chimioterapia. Aceasta este concluzia unui studiu întreprins de specialiştii germani şi prezentat în nr. 996 al săptămânalului belgian LE GENERALISTE. Adevărul e că diagnosticul de cancer mamar pus în timpul sarcinii ridică pentru viitoarea mamă, pentru cei apropiaţi ei, dar şi pentru echipa de medici o serioasă dilemă: ce trebuie să primeze – sănătatea femeii sau cea a copilului ce urmează să se nască? De cele mai multe ori, gravida pune pe primul plan dorinţa de a naşte un copil sănătos, ceea ce înseamnă amânarea începutului chimioterapiei pentru finalul gravidităţii, fapt care, desigur, nu e totdeauna benefic pentru sănătatea viitoarei mame. Cercetătorii germani consideră că, totuşi, chimioterapia poate fi administrată în timpul sarcinii fără a creşte probabilitatea ca noună scutul să fie subponderal sau să prezinte malformaţii. Studiul a fost făcut pe 260 de gravide afectate de cancer la sân care încă din primul trimestru de sarcină au fost tratate cu antraciclină. Oncologii au optat pentru acest tip de tratament în 77% din cazuri, dar după naştere au prescris acelor paciente un tratament cu tazani. Şi o constatare frapantă: se pare că gravidele care suferă de cancer mamar nasc înainte de a 35-a săptămână de sarcină, chiar dacă nu fac chimioterapie. Îndeobşte, boala se declanşează în a 23-a săptămână, iar în decursul următoarelor trei luni poate provoca destule neajunsuri. • Noi investigaţii ştiinţifice de mare anvergură au confirmat existenţa unor complicaţii ale sarcinii generate de maladiile parodontale. Totodată, dacă în aceste situaţii factorul de risc a fost stabilit, efectul pozitiv al tratamentului pare să fie îndoielnic. Încă de pe la sfârşitul anilor ’90, o serie de studii au revelat existenţa unei legături între parodontopatie şi alte disfuncţii sistemice. Între acestea, şi unele complicaţii ale gravidităţii – precum prematuritatea, greutatea scăzută la naştere ş.a. – recunoscute drept consecinţe posibile ale unei boli parodontale. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe