Cu Madeleine Davidsohn, viaţa are un ritm ameţitor. În zarva spectaculoasă din marele pavilion expoziţional al Capitalei, cărţile intrau şi ele în ritmul, obişnuit sau neobişnuit, al inimii omeneşti. Ritmul cărţilor doamnei Madeleine Davidsohn, venită din depărtări la lansare, era cel al unei inimi îndelung antrenate la urcuş. Pentru că scrierile sale au întotdeauna urcuş. Peisajul văzut de la înălţime este ameţitor. La Târgul internaţional Gaudeamus a lansat două cărţi, ca două fiinţe vii, care te cuceresc instantaneu, dacă faci „imprudenţa“ să-ţi arunci ochii pe primele lor fraze. Brusc, devii captiv, dar nu unul neputincios, ci – tocmai pentru că ritmul inimii tale se înfrăţeşte în mod miraculos cu al cărţii – devii un altul, rămânând tu însuţi, gata de urcuş. (...)"> Când înfloresc migdalii… - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

Când înfloresc migdalii…

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - dec. 3 2010
Când înfloresc migdalii…

   Cu Madeleine Davidsohn, viaţa are un ritm ameţitor. În zarva spectaculoasă din marele pavilion expoziţional al Capitalei, cărţile intrau şi ele în ritmul, obişnuit sau neobişnuit, al inimii omeneşti. Ritmul cărţilor doamnei Madeleine Davidsohn, venită din depărtări la lansare, era cel al unei inimi îndelung antrenate la urcuş. Pentru că scrierile sale au întotdeauna urcuş. Peisajul văzut de la înălţime este ameţitor. La Târgul internaţional Gaudeamus a lansat două cărţi, ca două fiinţe vii, care te cuceresc instantaneu, dacă faci „imprudenţa“ să-ţi arunci ochii pe primele lor fraze. Brusc, devii captiv, dar nu unul neputincios, ci – tocmai pentru că ritmul inimii tale se înfrăţeşte în mod miraculos cu al cărţii – devii un altul, rămânând tu însuţi, gata de urcuş. (...)

    Născută la Dorohoi, absolventă de Stomatologie la Iaşi, autoarea trăieşte, de 37 de ani, în Israel şi este o excelentă scriitoare de limbă română, membră a Uniunii Scriitorilor şi a Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România. Ne vom referi în cele ce urmează numai la una dintre cărţile recent lansate. Cealaltă, cu elemente surprinzătoare, de „paranormal“ va fi prezentată ulterior. Romanul intitulat NUMĂRĂTOARE INVERSĂ, apărut la editura „Vremea“, s-ar fi putut intitula „Un emigrant“ – spunea autoarea la lansare – pentru că eroul, cu toate întoarcerile lui, rămâne un emigrant. O poveste obişnuită, neobişnuit de tulburătoare însă. (Poate că toate poveştile oamenilor sunt astfel, dar nu beneficiază toate de înţelegerea şi talentul unei Madeleine Davidsohn.) Personajul principal al „Numărătorii“, Peter Morisson, este un domn venerabil, plecat la 12 ani din România, în Israel, trăitor ca matur în Statele Unite ale Americii. El descoperă, la o analiză medicală de rutină, înaintea unei plecări în concediu, o situaţie nu tocmai confortabilă: are leucemie. Situaţie limită, şoc declanşator de bilanţuri şi autoanalize. Se caută un transplant de măduvă salvator. Dar, fireşte, nu de la oricine. De la rude, de la apropiaţi. Dar e un singuratic. Abia al doilea transplant e bun. Eroul e fericit. Prilej, de a mulţumi Divinităţii pentru norocul nesperat. Nu din America, însă. La Ierusalim, în Israelul tinereţii sale, va face o donaţie. Urmează o călătorie pe două coordonate: în prezent şi în trecut. Metafora de mare sensibilitate şi fineţe, redată prin verbul tonic, viu, cu efect puternic pe cititor, dezvăluie mari adevăruri existenţiale. De fiecare dată când pleci de undeva, „de tot“, îţi faci bagajele cu foarte mare atenţie, ca să nu uiţi nimic din ce e al tău. Ei bine, nu bagi imediat de seamă, dar ceva se încăpăţânează să rămână, din tine, acolo, în locul din care credeai că ai plecat, ceva „care cândva îşi va spune cuvântul“, ne asigură autoarea, care te va chema irezistibil spre locul acela, spre timpul acela, spre tine acela… Şi chiar dacă nu aflăm cu precizie sfârşitul poveştii (omul pleacă din nou sau din nou nu poate să plece „de tot“, de data asta spre lumea de dincolo), pe tot parcursul romanului întâlnim locuri, fapte, oameni debordând de înţelesuri. În această mare întoarcere, eroul descoperă o iubire abandonată, află că are oameni apropiaţi, urmaşi direcţi, de existenţa cărora nu ştia. Ritmul ameţitor al imaginilor n-o împiedică pe autoare să prezinte identităţi umane lucrate minuţios. Amănuntul unicităţii le învie, acţiunea capătă un dinamism aparte. Personajul principal, eternul emigrant, în efort continuu de adaptare la mediu, se prezintă astfel: „Mă număr printre
bărbaţii care se îngrijesc de sănătatea lor, de aspectul fizic dar şi de cel intelectual. Sunt un om activ, fac sport, merg la cursuri de recreaţie şi solicitare mentală. Citesc, joc şah şi bridge la unul din cluburile bune din Long Island, unde locuiesc“. Mânioasa Alina, neştiuta fiică „din flori“, răvăşită emoţional, cu propria căsnicie distrusă, înregistrează pe retina inconştientului tată o imagine ca aceasta: „Era blondă, cu tenul palid, dar sprâncenele bine conturate dădeau viaţă ochilor ei limpezi, albaştri. Părul lung, ondulat, îi cădea răvăşit pe umeri. Şi-l tot netezea cu un gest necontrolat, aranjându-l după urechi, dar fără folos“.
    Acţiunea, personajele, personalităţi distincte, cu itinerarele dramaticei lor existenţe vibrează intens în inima antrenată la urcuş a autoarei, care, cu prilejul lansării, se exprima prin vers: „Şi când migdalul înfloreşte/Tot îmi mai pare că-i cais…“.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe