Newsflash
Cultură

Capitala în alb şi negru

de Dr. Mariana MINEA - iul. 25 2014
Capitala în alb şi negru
  Pe stradă, o mireasă de culoare pare că a dezertat de la propria nuntă, incomodată de rochia albă cu voal, lângă un zid pe care scrie Traduceri legalizate, Apostile. Dintr-un gang ne fixează trei pisici vigilente, aşezate ca pentru portret. O vitrină etalează manechine perfecte în jeanşi slim, cu capete din pungi de hârtie şi ochi languroşi, pictaţi, ce privesc spre o fată reală, rezemată de geam, cum îşi verifică telefonul şi gândurile. Sunt doar trei dintre fotografiile expuse în cadrul expoziţiei „Bucureştiul în alb şi negru“, deschisă la Casa de cultură „Friedrich Schiller“ de pe strada Batiştei 15. Trei momente alese nu întâmplător, ci pentru că nu te lasă indiferent şi pentru că instantaneul este, poate, lucrul cel mai fermecător pe care îl oferă fotografia stradală. „E ceva faustian în momentul în care prinzi imaginea şi-i spui «rămâi»“, ne-a introdus în atmosferă doamna Aurora Fabritius, coordonatoarea proiectului din partea Casei Schiller.
  De ce alb-negru? „Contrastele alb-negru creează o atmosferă aparte fiecărui cadru, înlătură zgomotul cromatic care ne înconjoară clipă de clipă şi redau mai degrabă starea acestui oraş. Alb-negrul dă o eleganţă, o gravitate lucrurilor şi transmite un sentiment“, ne-a spus Mirela Momanu, curatorul expoziţiei, îmbrăcată în negru cu mici flori alb şi roz pal, ca de cireş. 
  Expoziţia este realizată în parteneriat cu asociaţia „Bucureştiul meu drag“ şi are la bază dragostea pentru oraş şi pentru aparatul de fotografiat, precum şi dorinţa de a readuce Bucureştiul aproape de locuitorii săi. A punctat lucrul acesta Andrei Bîrsan, preşedintele asociaţiei, care, „pentru că este inginer“, a vrut să fie concis. „Încercaţi să gândiţi şi să consideraţi oraşul şi dincolo de pragul casei. Aşa cum aveţi grijă de casa dumneavoastră, aveţi grijă şi de oraş. Ne lăudăm cu el şi îl apreciem doar când suntem departe de el, din păcate“, a spus Andrei Bîrsan, îndemnându-i pe cei prezenţi să îşi redescopere urbea la pas, inclusiv prin excursiile pe care asociaţia „Bucureştiul meu drag“ le organizează periodic.
    Fotografiile alb-negru se odih­nesc în două camere de la etaj, sub candelabre, iar în ziua verni­sajului au bene­ficiat şi de o coloană sonoră aparte: profe­sorul Dumitru Sascău a cântat la pian Les Moulins de mon coeur, de Michel Legrand, şi The Way We Were, al Barbrei Streisand. Iar la acordeon – două şansonete.
    La sfârşitul secolului al XIX-lea, după fotografii cu flori şi peisaje, Eugène Atget iniţia emoţionantul său proiect de fotografie dedicată Parisului vechi. Imaginile în sepia, în care colţurile oraşului şi chipurile trecătorilor se oglindeau, fantomatic, în vitrine (încărcate cu manechine îmbrăcate în haine de damă, cu produse de farmacie, coloniale, un craniu), i-au inspirat pe suprarealişti. Cu aceste aşteptări nedrepte la purtător, mi-au lipsit în „Bucureştiul în alb şi negru“ griurile şi „texturile“ şi, recunosc, aş fi vrut să văd în imagini mai degrabă pieţele bucureştene şi străduţele ascunse decât clădirile din Centru. Dar expoziţia nu îşi propune să ofere o imagine romanţată a Capitalei şi, în plus, urmează şi alte proiecte fotografice în parteneriat, după cum ne-au asigurat organizatorii.
   La 555 de ani de la prima atestare documentară a Bucureştiului, veţi putea vedea un oraş clasic şi elegant prezentat în 36 de fotografii alb-negru realizate de membrii asociaţiei. Este o reexpunere a expoziţiei din toamna lui 2013, într-o ambianţă de Bucureşti interbelic. Am părăsit fotografiile în momentul în care din camera cu pian veneau acordurile lui As Time Goes By.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe