Volumul Esenţialul în ecografie – autori prof. dr. Carmen Ginghină, conf. dr. Bogdan A. Popescu, şef lucr. Ruxandra Jurcuţ – aflat acum la ediţia a doua, revizuită şi adăugită, continuă să rămână un reper pentru toţi practicienii din domeniu. Conf. dr. Adriana Ilieşiu recenzează această importantă lucrare.

"> Carte-reper în imagistica non-invazivă cardiacă - Viața Medicală
Cultură

Carte-reper în imagistica non-invazivă cardiacă

de Conf. dr. Adriana ILIEŞIU - iul. 11 2013
Carte-reper în imagistica non-invazivă cardiacă

Volumul Esenţialul în ecografie – autori prof. dr. Carmen Ginghină, conf. dr. Bogdan A. Popescu, şef lucr. Ruxandra Jurcuţ – aflat acum la ediţia a doua, revizuită şi adăugită, continuă să rămână un reper pentru toţi practicienii din domeniu. Conf. dr. Adriana Ilieşiu recenzează această importantă lucrare.

   Încă de la prima sa ediţie, din 2005, cartea ESENŢIALUL ÎN ECOCARDIOGRAFIE (autori: prof. dr. Carmen Ginghină, conf. dr. Bogdan Popescu, şef lucr. Ruxandra Jurcuţ) a constituit un reper atât pentru cei care învăţau să stăpânească tehnica (devenind şi parte a bibliografiei pentru atestatul de ecocardiografie transtoracică), cât şi pentru ecocardiografiştii cu experienţă, care o utilizează ca pe o carte de referinţă imediată. Conceperea celei de-a doua ediţii a cărţii, revizuită şi adăugită, a fost determinată de progresele recente ale metodei şi de creşterea interesului pentru aplicarea ei.
   Ecocardiografia este astăzi o parte integrantă a cardiologiei clinice, cu reguli de efectuare clare şi aplicaţii în evaluarea diagnostică şi decizia terapeutică – detaliate precis în ghidurile şi documentele de consens ale societăţilor savante apărute în ultimii ani, dedicate fie tehnicii, fie diverselor entităţi patologice.
   Teritoriul ei s-a extins şi în afara laboratoarelor de ecografie – în camerele de gardă, departamentele de urgenţă, sălile de operaţie, secţiile de anestezie – terapie intensivă, laboratoarele de cateterism şi electrofiziologie, ecocardiografia devenind „stetoscopul secolului XXI“. Această „expansiune“ a crescut interesul lumii medicale pentru aprofundarea teoretică şi aplicarea corectă a metodei.
   Există o întreagă literatură pe temă care oscilează între a prezenta analitic multiplele metodologii de explorare ultrasonografică sau a sintetiza şi exemplifica simplu, cu viză practică directă aplicaţiile tehnicii. „Esenţialul în ecocardiografie“ se înscrie pe această ultimă linie, ea propunându-şi să rămână un „îndrumar“ de ecocardiografie. Structura cărţii a fost subsumată acestei idei: noţiunile sunt expuse succint, tabelele şi schemele încearcă să ordoneze permanent informaţia, iar sfaturile practice revin cu obstinaţie în text; în plus, forma vine să sprijine fondul, cartea încape în buzunarul halatului, fiind voit prietenoasă şi uşor de utilizat în activitatea cotidiană.
   Această a doua ediţie păstrează structurarea cărţii pe entităţi clinice – dar îmbogăţită prin adăugarea a trei capitole noi (Endocardita infecţioasă, Bolile aortei, Mase intracardiace), prin aducerea la zi a datelor privind tehnicile clasice şi prin înglobarea în descriere şi ilustrare a tehnicilor mai noi (de tip Doppler tisular, speckle tracking, ecografie tridimensională). Imaginile ecografice, îmbogăţite mult faţă de ediţia anterioară, provin de la cazurile proprii – uneori clasice, alteori în afara obişnuitului –, conferind astfel cărţii prospeţime, atmosferă de „viaţă reală“. În plus, a fost inclusă, acolo unde este util, imagistică oferită de ecografia transesofagiană, ecocardiografia de efort. Întreaga informaţie respectă şi citează ghidurile actuale ale societăţilor savante.
   Grupul de autori îi include pe cei care au scris volumul anterior (toţi aflaţi în progres – pe o altă treaptă a evoluţiei lor profesionale şi academice) plus patru noi nume. Echipa de autori reprezintă toate ipostazele perfecţionării în cardiologie – de la rezident la profesor – ceea ce dă şi o anumită savoare textului. Autorii aparţin Clinicii de Cardiologie a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“, au beneficiat de instruirea în Euroecolab – primul laborator acreditat european din România – şi de perfecţionări în alte centre de elită din Europa, şi sunt toţi autori de articole originale (care se regăsesc în Bibliografia cărţii). Se continuă astfel o tradiţie: în Spitalul Fundeni a început practicarea ecocardiografiei, s-a scris prima carte pe această temă în România (prof. dr. E. Apetrei), iar în această clinică se desfăşoară permanent un program riguros de instruire în ecocardiografie conform standardelor Asociaţiei Europene de Imagistică Cardiovasculară – în condiţiile existenţei unei patologii de o diversitate extraordinară.
   De menţionat prezentarea grafică deosebită a cărţii, perfect pusă în slujba scopului acesteia (carte cu spiră, în format de buzunar, cu o imagistică excelent redată), datorată Editurii Medicale Antaeus.
   Orice lectură de carte medicală trebuie completată cu experienţa efectuării directe şi interpretării personale la bolnav a metodei, lucru valabil şi pentru acest volum. O carte sintetică şi completă precum aceasta poate însă facilita şi susţine practica ecocardiografiei, devenind ea însăşi un instrument preţios.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe