Newsflash
Cultură

Cărţi care îşi aşteaptă cititorii

de - mai 20 2014
Cărţi care îşi aşteaptă cititorii

Ziua Editurii

 

 

Mai multe cărţi vor fi lansate la Ziua Editurii Viaţa Medicală Românească, eveniment găzduit de Centrul de Diagnostic şi Tratament „Victor Babeş“ din şos. Mihai Bravu nr. 281, la 15 mai a.c., începând cu ora 11.

 

   O lucrare de larg interes pentru medicii mai multor specialităţi, ce va fi lansată cu acest prilej, se intitulează Durerea cranio-cervico-facială. Autorii acestei monografii sunt Raluca Enache, Gabriela Muşat şi Dorin Sarafoleanu. „Monografia de faţă încearcă să prezinte durerea ca o entitate clinică, începând cu descrierea mecanismelor fiziologice şi patologice ale durerii şi terminând cu descrierea sindroamelor du­reroase din punct de vedere clinic şi terapeutic. Această sistematizare poate fi utilă clinicianului, fie el otorino­laringolog, neurolog sau medic de familie, în evaluarea pacientului cu dureri cervico-cranio-faciale şi în dife­ren­ţierea sindroamelor du­reroase“, susţin argumentat autorii.
   O altă carte ce va fi lansata cu prilejul Zilei Editurii este interesantul roman Medicii bolnavi de Caius Mihailă. Prefaţatoarea, ni­meni alta decât Rodica Amel, doctor în filologie, sora mai mică a scriitorului, îşi începe astfel studiul despre această originală scriere – o schimbare de registru stilistic şi nu numai în opera scriitorului-medic: „După lectura primului roman scris de Caius Mihailă, Jurnal la Morile de Vânt, al doilea roman, Medicii bolnavi, derutează aşteptările cititorului. În centrul epic nu se mai află neliniştea căutătorului de absolut, conştiinţa frământată de întrebări existenţiale fără răspuns, ci imaginea dilatată a unei imense ironii, şi ea adeseori desemantizată. O virtuozitate stilistică, desigur, care trebuie percepută în toate nuanţele ei. Dacă primul roman ne invită să nu reducem patosul originar al propriei noastre conştiinţe, al doilea răspunde acestei chemări, camuflându-l. Experienţa autentică este abandonată, înlocuită cu trăiri intermediate de relatări ce par a fi culese în viteza unei «probe de microfon». (...) Antrenat în hăţişul administraţiei sanitare judeţene, autorul îşi dozează subiectivitatea, datorită unei noi capacităţi de reflexie, relativiste. Vocea subiectivă din primul roman, ce caută un principiu de autoîntemeiere, se autosuprimă în al doilea roman. Morala scriiturii este însă mai complexă decât pare. Strategia răsturnărilor de registru este dublă. În primul roman, sensul bergsonian al comicului – le mécanique plaqué sur le vivant – este inversat, rezu­mând viziunea tragicului – le vivant plaqué sur le méca­nique. În Medicii bolnavi, această inversare este rein­versată, devenind formula unei ironii tragice“.
    În sfârşit, evenimentul va fi încheiat cu prezentarea unei lucrări de amplă documentare şi analiză (aproximativ 500 de pagini de text cu ilustraţii), Medicii şi seducţia puterii. „În capitolele acestui volum, ofer cititorilor «fişele» mai multor personalităţi medicale «seduse» de politică şi, în consecinţă, de avantajele puterii, îndeplinind funcţii de miniştri în anii regimului comunist (adică trebuind să conducă sistemul sanitar în conformitate cu un program al partidului unic, căruia i se supuseseră), ba chiar acceptând şi înalta dregătorie în stat de preşedinte (cazul acad. C. I. Parhon). Şi, de asemenea, examinez care au fost rezultatele abnegaţiei presupuse în îndeplinirea temporarei lor misiuni, costurile de imagine pe care le-au avut de plătit în urma pactului cu «diavolul»“, susţine autorul, dr. Mihail Mihailide. O interesantă descoperire de arhive este aceea a dosarului medical amănunţit al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, care, în opinia autorului, înlătură suspiciunea de moarte indusă prin iradiere (generatoare de cancer), susţinută de amatorii unor astfel de scenarii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe