Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Casa memorială Ion Borcea

Viața Medicală
Conf. dr. Vitalie TEODORU vineri, 6 septembrie 2013
S-au împlinit de curând 77 de ani de la dispariţia prof. Ion (Ioan) Borcea, creator de şcoală şi instituţii de biologie. Medicina şi nutriţia sunt domenii care au fructificat rezultatele cercetărilor sale multilaterale. Casa-muzeu „Ion Borcea“ se află în Racova, comună situată la 27 km de Bacău, în mijlocul unei livezi cu meri, peri, pruni, nuci şi alţi pomi fructiferi. Casa părintească, după mamă, a fost transformată în expoziţie memorială, prin strădania surorii sale, Eufrosina Petroveanu, în vârstă de peste 100 de ani. În apropiere, în cimitir, se găseşte cavoul familiei, în care a fost înhumat profesorul, născut la 30 ianuarie 1879 lângă Bacău şi decedat la 30 iulie 1936, la masa de lucru de la staţiunea de cercetări marine Agigea.
Ion Borcea a obţinut doctoratul în ştiinţe ale naturii la Universitatea Sorbona din Paris în 1905, ca bursier al Academiei Române, şi a fost titularizat profesor de zoologie descriptivă la Universitatea din Iaşi. În 1912 a fost întemeietorul hidrobiologiei în ţara noastră; a avut contribuţii fundamentale în entomologia aplicată, a cercetat fauna Mării Negre şi a pus bazele şcolii româneşti de oceanologie, a înfiinţat Staţiunea zoologică marină de la Agigea în 1926, la care a lucrat ulterior medicul, biologul şi pictorul Ion Ţuculescu ş.a.m.d.
 Intrăm în acest aşezământ muzeistic, care se evidenţiază prin originalitate. Exponatele ocupă patru camere ale casei. În prima încăpere sunt expuse unele lucrări originale ale savantului („Ideile noi cu privire la fixitatea şi variabilitatea speciilor; teoria mutaţiilor“, „Rolul insectelor prădătoare şi parazite în agricultură“, „Cursul de zoologie“ ş.a.m.d.), iar o serie de vitrine prezintă exemplare de insecte utile. În a doua cameră, care a servit ca birou, se pot vedea masa de lucru cu microscop, o masă cu samovar, canapele, o oglindă de cristal, vase de porţelan, covoare din anul 1902, fotografia părinţilor. Trecând prin vestibul, întâlnim fotografiile soţiei, Lucia Leon Borcea, ale socrului, prof. Nicolae Leon, şi ale fratelui vitreg al acestuia din urmă, acad. Grigore Antipa. A treia cameră conţine documente care sintetizează biografia prof. Ion Borcea, de la extrasul pentru nou-născuţi din Registrul stării civile până la imagini de la înmormântare şi scrisori de condoleanţe primite de la personalităţi de peste hotare. În ultima încăpere sunt expuse câteva specii de peşti care au făcut obiectul cercetărilor din perioada activităţii la Agigea. Spre ieşire, un panou ne reaminteşte că prof. Ion Borcea a fost membru corespondent al Academiei Române, director al Muzeului de Istorie Naturală din Iaşi, preşedinte de onoare al Societăţii zoologice din Franţa etc. Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Bacău poartă numele „Ion Borcea“, după cum există şi braţul Borcea al Dunării.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC