Newsflash
Cultură

Cât de nocive sunt alimentele?

Cât de nocive sunt alimentele?
   Probleme de nocivitate În alimentele uzuale este titlul lucrării elaborate de prof. dr. A. V. Ciurea şi ing. Filip Vladimir Edu, apărută la Editura Galaxia Gutenberg, ce se înscrie pe linia îmbogăţirii literaturii de specialitate, abordând aspecte actuale de mare importanţă pentru medici, industria alimentară, producători, comercianţi, organele de control şi, nu în ultimul rând, pentru consumatori.
   Autorii realizează o expunere progresivă şi riguroasă a riscurilor alimentare, bazându-se pe temeinice cunoştinţe de biochimie, microbiologie, farmacologie şi reuşind să elaboreze o lucrare de înalt nivel ştiinţific, deosebit de utilă, mai ales în contextul acestei perioade de criză financiară, când unii producători şi comercianţi inconştienţi sau în scopul obţinerii unor profituri cât mai mari efectuează manopere frauduloase asupra produselor alimentare, fără să ţină seama de consecinţele prezente şi viitoare asupra stării de sănătate a consumatorilor. În acelaşi sens, este evidenţiat pericolul generat de poluarea mediului, ca principal factor care stă la baza generării nocivităţii alimentare.
   Tratarea problemelor de nocivitate trece de la concepte generale la noţiuni teoretice interdisciplinare de mediu, medicină, farmacologie, chimie şi altele.
  Autorii se referă şi la unele probleme sensibile şi controversate, cum sunt cele privind folosirea produselor alimentare modificate genetic (OMG), precum şi a celor obţinute din culturi care au fost tratate cu îngrăşăminte chimice, irigate cu ape poluate sau pur şi simplu cultivate pe terenuri supuse radiaţiilor.
  Lucrarea aduce o contribuţie importantă la eforturile ce se depun pentru promovarea celor mai pertinente măsuri în vederea eradicării sau cel puţin a diminuării acestor fapte reprobabile, de falsificare a produselor alimentare.
  Sub aspectul structural-metodologic, lucrarea este cuprinzătoare ca arie, fiind concepută într-o viziune interdisciplinară, cu o structură complexă care reuşeşte să răspundă unor probleme importante ale realităţii noastre. De aici şi scopul general de a trezi conştiinţa celor răspunzători de aprobarea unor liste de aditivi, de proceduri care limitează la un minimum de nocivitate „aprobat“, cu luarea în considerare a scopurilor şi intereselor economice. Subordonată scopului general, lucrarea se concentrează pe abordări teoretice şi aplicative ale unor teme într-o prezentare succesivă, în 19 capitole: principiile agriculturii şi siguranţa alimentară, clasificarea substanţelor nocive din alimente, cauzele toxiinfecţiilor, reziduuri în alimente provenite din deşeuri industriale, reziduuri ale medicamentelor de uz veterinar în produsele de origine animală, metalele grele, substanţe toxice formate în timpul procesării industriale şi casnice a alimentelor, substanţe toxice de origine animală şi vegetală, aminele biogene, intoxicaţiile cu ciuperci otrăvitoare, micotoxinele, alergenii alimentari, organismele modificate genetic, animalele clonate ca sursă de produse de origine animală, intoxicaţiile şi toxiinfecţiile alimentare, iradierea alimentelor, aditivii alimentari. Cartea se încheie cu prezentarea în detaliu a listei celor 83 de E-uri, aditivi alimentari extrem de controversaţi.
   Valoroasa lucrare poate fi considerată una de prevenţie, deoarece intenţia autorilor este de a-i instrui pe specialişti sau viitorii specialişti pentru a preveni, depista şi elimina eventualele abateri de la procedurile tehnice, tehnologice, compoziţionale şi legale. Ea constituie un semnal extrem de important şi care trebuie să se înscrie în preocupările noastre şi tototdată generează o firească asimilare a acestor preocupări în planurile de învăţământ ale programelor de studiu de licenţă din domeniul medicinii, ingineriei produselor alimentare, biotehnologiilor aplicate, ingineriei chimice sau al ingineriei şi managementului, din programele de masterat ori din cele de studiu de doctorat.
   Lucrarea se adresează în egală măsură consumatorilor, medicilor, producătorilor şi comercianţilor de bunuri alimentare, dar şi celor care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de alimentaţie publică şi turism, în cadrul organelor de inspecţie şi control şi, nu în ultimul rând, studenţilor şi celor care vor să se iniţieze în acest domeniu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe