Newsflash
Cultură

Cazuistică și competență în asistența medicală primară

de Monica GEORGESCU - dec. 15 2017
Cazuistică și competență în asistența medicală primară
     Medicina de familie este o specialitate dificilă din mai multe motive. În primul rând, ea se află la intersecția tuturor specialităților de profil, de la care trebuie să împrumute cunoștințele. Apoi, pe lângă problemele nespecifice, medicina de familie se confruntă și cu o serie de probleme specifice, care nu pot fi abordate de celelalte specialități, cum ar fi prevenția primară, problemele medicale ale omului sănătos, asistența medicală continuă, abordarea holistică a bolnavului. Prin intermediul acestora, această specialitate devine interfața dintre sistemele de sănătate și societatea umană. Din toate aceste motive, redactarea unui manual de medicină de familie este un demers dificil, anevoios, de care autoarele cărții  Medicina de familie pentru asistenții medicaliconf. dr. Liliana Ana Tuță și dr. Laura Maria Condur  – s-au achitat cu brio.
     Cartea începe cu o serie de noțiuni introductive, utile pentru a plasa rolul medicinei de familie într-un sistem de sănătate complex, în care fiecare actor are roluri și funcții foarte bine stabilite. Iar medicina de familie are un rol important. De fapt, starea de sănătate a populației depinde tot mai mult de medicina de familie decât de spitale.
     În continuarea lucrării sunt prezentate particularitățile consultației, ale diagnosticului și tratamentului în medicina de familie. Faptul că bolile debutează nespecific, pacientul nu știe la ce specialist să meargă, faptul că bolnavul poate avea mai multe patologii, precum și faptul că majoritatea bolilor sunt, din fericire, adesea ușoare și chiar limitative, au făcut necesară existența unui medic de prim contact, care să rezolve toate aceste probleme cu resursele pe care le are la dispoziție, sau să trimită – atunci când devine necesar – pacienții la specialiștii de profil.
     Cartea „Medicina de familie pentru asistenții medicali” include informații necesare asistenților medicali, utile în practica clinică într-o societate care este tot mai informată și mai exigentă cu medicina în general și cu medicina de familie în particular.
 
 
 

Liliana Ana Tuță, Laura Maria Condur – Medicina de familie pentru asistenții medicali. Editura ETNA, 2017

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe