Newsflash
Cultură

Centenarul Încoronării

de Dr. Raluca BULEA - oct. 28 2022
Centenarul Încoronării

Instituţii de cultură din România au organizat expoziţii dedicate împlinirii a 100 de ani de la Încoronarea oficială a suveranilor Românei Mari, Regele Ferdinand și Regina Maria, la 15 octombrie 1922.

Pentru orice român, ziua de 1 decembrie 1918 este o piatră de hotar în istoria neamului. Sunt însă mult mai puţini cei care știu că ulterior a mai existat un eveniment, aflat în conexiune cu primul, având o încărcătură importantă nu doar la nivel simbolic, ci și în plan politic și diplomatic.

La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia și apoi la București, Marea Unire era desăvârșită prin ceremonia Încoronării oficiale a suveranilor României Mari, Regele Ferdinand și Regina Maria. La un secol de la acele zile excepţionale, instituţiile de cultură din România au organizat o pleiadă de evenimente ce și-au propus să vorbească despre momentul istoric al Încoronării și despre importanţa lui în devenirea Statului Român.

Alba Iulia a fost punctul central în care s-a concentrat atenţia autorităţilor. Totodată, la Peleș a fost inaugurată expoziţia ,,Centenarul Încoronării. Alba Iulia. 1922”, care va rămâne deschisă până la 15 mai 2023. Muzeul Naţional de Artă al României a organizat, la 22 octombrie a.c., simpozionul internaţional „Cultură și societate în vremea Monarhiei”.

În același timp, la Biblioteca Academiei Române, în Sala „Theodor Pallady”, poate fi vizitată, până la 29 octombrie 2022, expoziţia „Centenarul Încoronării Regilor Întregitori de ţară – 1922-2022”.

Expo  Biblioteca Academiei (2)

Aceasta reunește fotografii de epocă, pagini din presa vremii, medalii, dar și programele oficiale ale evenimentelor din 1922. Lista invitaţilor străini participanţi dovedește deplina recunoaștere a unirii tuturor provinciilor românești.

O lecţie de istorie

Pornind de la același eveniment memorabil, Muzeul Naţional Cotroceni, cel care le-a fost cămin Regilor Întregitori de la începutul vieţii lor în slujba poporului român, a vernisat chiar la 15 octombrie a.c. expoziţia multimedia „Serbările Încoronării”, în spaţiile medievale ale muzeului, aceasta urmând să rămână deschisă până la 26 februarie 2023.

Gândit ca o lecţie de istorie pentru tânăra generaţie, proiectul reușește să recreeze ceva din atmosfera celor trei zile de sărbătoare care au vrut, cu un secol în urmă, să aducă mândrie și bucurie în inima unei ţări devastate de război. Fiecare sală se concentrează asupra unei zile, spunând poveștile care au stat în spatele scenelor ce au rămas imortalizate pe hârtia fotografică.

Expo Cotroceni (2)

Aflăm cum a fost construită Catedrala Încoronării de la Alba Iulia, dar și ce semnificaţie au simbolurile înscrise pe sceptrul, coroanele și mantiile regale create special pentru acel moment istoric.

Mergem apoi cu suveranii din inima ţării până la Gara Mogoșoaia și însoţim cortegiul regal până la Cotroceni. În cea de-a treia zi îi regăsim în ţinuta de gală la Arenele Romane, salutându-i pe cei 10.000 de primari veniţi din întreg cuprinsul ţării.

În final, observăm cu atenţie imaginile, documentele și obiectele comemorative care însoţesc scenografia și căpătăm astfel deplina înţelegere asupra însemnătăţii acelor zile.

Citiți și: O piesă clasică într-o montare modernă

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe