Construirea unui hotel de lux pentru protipendada lumii era visul, realizat de altfel, al lui Henri Negresco, născut la Bucureşti, la 1868. Hotelul ajunge, în timp, nu doar emblema Coastei de Azur, ci şi… cel mai luxos spital. Despre evoluţia acestui aşezământ aflăm din Jurnalul unui medic cosmopolit, dr. Marinela van den Heuvel-Olăroiu.

"> Centenarul „Le Negresco“ - Viața Medicală
Cultură

Centenarul „Le Negresco“

Centenarul „Le Negresco“

Construirea unui hotel de lux pentru protipendada lumii era visul, realizat de altfel, al lui Henri Negresco, născut la Bucureşti, la 1868. Hotelul ajunge, în timp, nu doar emblema Coastei de Azur, ci şi… cel mai luxos spital. Despre evoluţia acestui aşezământ aflăm din Jurnalul unui medic cosmopolit, dr. Marinela van den Heuvel-Olăroiu.

   Acum 100 de ani, la 4 ianuarie 1913, îşi deschidea oficial porţile Hotelul „Le Negresco“, în cadrul unei recepţii fastuoase, la care au participat şapte capete încoronate. Situat pe Coasta de Azur, la Nisa, pe malul Golfului Îngerilor (Baie des Anges) şi pe Promenada Englezilor (Promenade des Anglais), „Le Negresco“ a fost de la început gândit să bată toate recordurile. În materie de confort, se putea lăuda cu cele mai noi achiziţii tehnice – lumina electrică de la întrerupător, linii telefonice private în camere, încălzire centrală, curăţirea aerului prin aspirare, sterilizarea apei prin raze ultraviolete, sistem de curierat pneumatic pentru distribuirea corespondenţei direct în camere – şi avea să aibă, în câteva luni, cele mai mari încasări avute vreodată de un hotel.
Ideea de a construi acest hotel de lux îi aparţine lui Henri Negresco (1868–1920), născut la Bucureşti, fiul unui hangiu din preajma Capitalei. De la vârsta de 15 ani, el se decide să călătorească prin Europa, timp în care îşi va exercita talentul de violonist, va învăţa mai multe limbi şi practica mai mult meserii, inclusiv cea de maître d’hôtel şi de restaurant. În final, se va stabili pe Coasta de Azur şi la Monte Carlo, se va face cunoscut în lumea mondenă ca o persoană elegantă, afabilă şi inteligentă, cu ştiinţa savoir faire-ului. La Nisa, în timp ce era directorul Cazinoului Municipal, îl va întâlni pe Eduard Niermans, un celebru arhitect olandez. Acesta se stabilise de un timp la Nisa, unde frecventa artiştii rezidenţi pe celebra rivieră franceză – Renoir, Theo van Gogh ş.a. – şi unde construise şi renovase numeroase clădiri monu­men­tale, printre care şi hoteluri.
   Împreună cu Niermans, Henri Negresco îşi va realiza visul de a construi un hotel care să găzduiască protipendada lumii. Pe terenul de lângă Vila Massena, proiectul Negresco va prinde repede viaţă şi hotelul va deveni de la inaugurare emblema Coastei de Azur. Această capodoperă arhitecturală, declarată (din 2003) monument istoric, a fost construită în stil belle-epoque, mai precis „stilul Ritz“ modificat de Niermans, şi a beneficiat de aportul altor arhitecţi şi decoratori celebri. Astfel, Gustav Eiffel a desenat structura metalică a celebrei cupole roz din holul central, luminată de candelabrul cu 16.309 cristale de Baccarat, comandat de ţarul Nicolae II, la care nu a mai putut ajunge din cauza Revoluţiei din Octombrie, astfel că a fost achiziţionat de Negresco.
   Izbucnirea Primului Război Mondial va duce la rechiziţionarea Hotelui „Le Negresco“ şi transformarea lui în (poate) cel mai luxos spital din acea vreme. Prima tranşă de răniţi soseşte în toamna lui 1914 şi camerele şi holurile elegante se transformă în saloane. Personalul spitalului se compunea din 60 de persoane, sub îndrumarea medicului şef Massier, ajutat de alţi doi medici voluntari. Mobilizat pe loc, Henri Negresco a fost numit administratorul acestui spital provizoriu, unde fiica sa a fost bibliotecară.
Sfârşitul războiului va marca declinul unei (belle) epoci şi clientela bogată se va retrage de pe Rivieră, aducând falimentul cazinourilor şi hotelurilor de lux. Henri Negresco este nevoit să cedeze pe nimic hotelul statului francez, în semn de recunoştinţă pentru Legiunea de Onoare cu care a fost decorat. Se va retrage ruinat la Paris, unde va muri de cancer la vârsta de 52 de ani.
   În 1957, Hotelul Negresco a fost cumpărat de Jean-Baptiste Mesnage şi avea să devină proprietatea fiicei sale, Jeanne, care se va căsători cu Paul Augier, avocat şi politician din Nisa. Jeanne Augier a readus hotelul-palat la strălucirea şi gloria de odinioară, cu ajutorul decoraţiunilor şi al mobilierului de lux, dar şi al unei remarcabile colecţii de artă. Astfel, pot fi admirate, printre altele, un plafon cheson din secolul XVII, provenind de la Castelul Saint Pierre d’Albigni din Savoie, un portret al Regelui Soare, uşi din lemn de nuc provenind de la locuinţa Jeannei d’Albret, regină de Navara şi mamă a regelui Henri IV, sau un cămin monumental de epocă provenind din Castelul de Hautefort din Dordogne. În imensul Salon Royal, podeaua din marmură albă de Carara este decorata de şapte covoare în culori vii, de Raymond Moretti, iar la „Nana“ de Saint-Phalle „dansează“ în mijlocul portretelor regeşti şi imperiale.
   A locui în „Le Negresco“ înseamnă a locui într-un muzeu. Peste tot, în saloane, în restaurantele cu stele Michelin (bistroul „La Rotonde“, decorat cu Caruselul Pompadour, căluţi de lemn şi automate muzicale antice), în camere sau în apartamente se află opere de artă veche sau modernă (peste 6.000), mobilier, covoare şi tapiserii de excepţie. Pe holurile fiecărui etaj sunt expuse opere de artă aparţinând unei anumite epoci.
   Jeanne Augier, în vârstă de 87 de ani, continuă să administreze şi în prezent hotelul şi oaspeţii o pot întâlni zilnic, în timp ce îşi inspectează domeniul din scaunul cu rotile în care este imobilizată de gonartroză. Neavând urmaşi, a decis să lase moştenire „Le Negresco“, dar şi averea sa personală, unei fundaţii special înfiinţate, ce se va ocupa de protecţia animalelor, asistenţa acordată persoanelor cu handicap, persoanelor nevoiaşe sau aflate în pericol şi mai ales de „(…) asigurarea protejării Hotelului şi a colecţiilor sale“.
   Pentru a marca centenarul „Le Negresco“, în holurile de la parter este deschisă o expoziţie cu intrare liberă, unde se pot găsi, printre altele, obiecte personale şi fotografii ale lui Henri Negresco şi ale familiei sale. Într-una din vitrine este expus un delicat costum popular românesc, ce a aparţinut fiicei lui Negresco. De faptul că acest hotel somptuos a fost cândva un spital aminteşte o altă vitrină cu fotografii şi instrumentar sanitar din acea perioadă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe