Newsflash
Cultură

Chirurgie în imagini

de Prof. dr. Silviu CONSTANTINOIU - aug. 18 2017
Chirurgie în imagini
     Editura Academiei Române a publicat atlasul bilingv româno-englez de chirurgie de graniță toraco-abdominală și toraco-lombară intitulat The Transthoracic approach of upper abdominal region and retroperitonaeumAbordul transtoracic al abdomenului superior și retroperitoneului scris de prof. dr. Alexandru-Mihail Boțianu și dr. Petre Vlah-Horea Boțianu. Cele peste 1.200 de pagini cuprind nu mai puțin de 2.000 de imagini color și prezintă 25 de operații, efectuate prin torace, pe ficat, colecist, coledoc, stomac, splină, rinichi și glandele suprarenale.
     Lucrarea, cu un caracter didactic accentuat, încearcă să comunice prin imagine ideea chirurgicală în mod clar și inechivoc, unele dintre cazurile prezentate fiind extrem de rare. Autorii pun la dispoziția celor interesați imagistica preoperatorie și intraoperatorie a acestor cazuri, care însoțesc un material vast și divers, sistematizat în 26 de capitole distincte. Atlasul se adresează nu numai chirurgilor generali și toracici, ci și urologilor, radiologilor, anatomopatologilor, specialiștilor în bronhoscopie, parazitologilor, pneumologilor și nu numai, fiecare caz prezentat urmărind demonstrarea unei gândiri intricate clinice, radiologice și chirurgicale. Pentru aceasta, autorii utilizează o bibliografie vastă, cu 807 titluri din literatura autohtonă și internațională, evidențiind diversitatea gândirii chirurgicale actuale. Cu o iconografie originală și de foarte bună calitate, poate fi considerat un bun ambasador al chirurgiei și științei românești în străinătate.
     Din cuprinsul lucrării enumerăm câteva dintre cazurile prezentate, fiecare constituind câte un capitol distinct: procedeul Boțianu pentru tratamentul chirurgical al eventrațiilor și relaxărilor diafragmatice (deține brevet de invenție înregistrat la OSIM România); splenectomia intratoracică și frenoplicatura în cinci straturi (procedeul Boțianu) pentru hernie diafragmatică sectorială postero-laterală cu splina intraherniară aderentă complet intratoracică; chist hidatic intradiafragmatic stâng; vagotomia pe cale toracică; tumorile eso-cardio-tuberozitare; plagă prin împușcare toraco-freno-hepatică dreaptă rezolvată prin toraco-frenotomie dreaptă; urinotorace stâng închistat după sindrom de colet cu hidronefroză operat prin abord endoscopic percutanat superior și pleurotomie à minima Quénu; calea de abord transpleurală extraperitoneală pentru glanda suprarenală dreaptă și polul superior al rinichiului drept, calea Boțianu (deține brevet de invenție înregistrat la OSIM România) și multe altele.
     De remarcat că toți bolnavii prezentați în această monografie au fost operați de cei doi autori în Clinica Chirurgie II a Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș. Toate cazurile și capitolele au fost prezentate la American College of Chest Physicians (CHEST), SUA, de-a lungul a 13 ani consecutivi, în 27 de lucrări științifice. Fiecare dintre aceste lucrări a fost verificată în cinci clinici de chirurgie toracică din cinci state americane diferite. Unele tehnici au fost verificate în SUA, la cererea autorilor, pentru stabilirea unor priorități chirurgicale. Cea mai mare parte a acestor tehnici sunt originale sau au un caracter de mare raritate și au fost efectuate de-a lungul a 32 de ani de activitate chirurgicală neîntreruptă în clinica din Târgu-Mureș. În fiecare capitol se subliniază, în mod special, aportul școlii chirurgicale românești. O parte dintre acestea au constituit și subiectul unor cursuri ținute de autori în Statele Unite la CHEST.
    Trei personalități ale chirurgiei românești, din aria intervențiilor chirurgicale prezentate, au subliniat, în paginile alocate recomandărilor, ideea nou­tății pe plan mondial a subiectelor abordate. Aceștia sunt: acad. Ioanel Sinescu (chirurgie urologică), prof. dr. Irinel Popescu (chirurgie generală), președintele Academiei de Științe Medicale din România, și prof. dr. Teodor Horvat (chirurgie toracică), membru al Academiei de Științe Medicale din România. Chirurgia de graniță toraco-lombară se datorează în special vecinătății Clinicii Chirurgie II Târgu-Mureș cu Clinica de Urologie condusă de regretatul prof. dr. Dorin Nicolescu și apoi de prof. dr. Radu Mihail Boja. O echipă prestigioasă de chirurgie urologică și endourologie, care a făcut posibilă acumularea unei statistici chirurgicale comune substanțiale, a doua din lume ca număr de bolnavi. Pacienții au aparținut ambelor clinici și constituie un exemplu de colaborare chirurgicală în beneficiul tuturor: și al pacienților, dar și al celor două echipe de chirurgi urologi și toraco-abdominali, care și-au îmbogățit reciproc tehnicitatea și posibilitățile de abord chirurgical al leziunilor complexe supra- și subdiafragmatice. Acest abord a crescut securitatea tehnică a actului chirurgical concomitent cu micșorarea spitalizării și a cheltuielilor materiale.
     Unul din capitole, al șaptesprezecelea, prezintă probleme actuale ale chirurgiei fistulelor bilio-toracice, insistând în mod deosebit pe abordul bipolar. Autorii au o experiență de nouă cazuri (pentru comparație, toată experiența chinezească se rezumă la 68 de cazuri operate). La unul dintre acestea, prof. dr. Simona Bățagă a efectuat prima papilotomie endoscopică din România pentru oddită hidatică, în Clinica de Gastroenterologie I a Spitalului Clinic Județean Târgu-Mureș.
     Bilingvismul atlasului indică dorința autorilor de propagare internațională a gândirii științifice românești, subliniind caracterul profund european al limbii române, cu posibilități egale de exprimare cu limba engleză. Cei doi autori pledează pentru instruirea concomitentă a tinerilor chirurgi în cele două specialități chirurgicale: chirurgia generală și toracică, ceea ce duce la scăderea cheltuielilor de spitalizare, scurtarea duratei de internare și a traumatismului operator și anestezic suferit de bolnav. În anumite situații, soluțiile tehnice chirurgicale adoptate de autori sunt chiar „singurele care pot fi aplicate”, după cum spune prof. dr. Irinel Popescu. Tentația de a ocoli timpul toracic poate să ducă la recidivă și eșec.
     În final, subliniez valoarea practică și didactică deosebită a acestui atlas bilingv de chirurgie de graniță, din care răzbate ca un fir călăuzitor conceptul de școală chirurgicală, fără de care chirurgia nu poate exista. Parafrazându-l pe Marin Preda, în chirurgie dacă școală nu este, nimic nu este.

 

 

Alexandru-Mihail Boțianu. Petre Vlah-Horea Boțianu. The Transthoracic approach of upper abdominal region and retroperitonaeum – Abordul transtoracic al abdomenului
superior și retroperitoneului. Editura Academiei Române, București

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe