Newsflash
Cultură

Citadinul englez

de Dr. M. Gh. CĂLIN - feb. 6 2013
Citadinul englez
   Spre sfârşitul anului trecut, prozatoarea britanică J. K. Rowling a lansat – la nivel mondial, simultan – romanul Casual vacancy, în versiunea românească Moarte subită (Editura Trei, 2012, traducere de Constantin Dumitru-Palcus), cu o copertă cu grafică identică celei din ediţia originală.
   La fel ca în cazul apariţiei succesive a celor şapte volume din seria fantezistă Harry Potter, publicaţiile de mare format semnalează noul roman şi emit aprecieri în general favorabile, majoritatea remarcând, de această dată, abilitatea prin care autoarea trece de la o materie onirică la un conţinut cu tendinţele prozei psihologice şi cele ale romanului social.
   În textul cărţii reţinem menţiunea că elementele care compun substanţa cărţii se articulează în preajma anului 2008, prin urmare chiar în zilele noastre, în orăşelul Pagford, o localitate distopică imaginară, pe care autoarea o plasează undeva în West Country, în găvanul întunecat al unor dealuri, pe malurile râului Orr. Locuitorii trăiesc în case cu alură victoriană, se cunosc toţi între ei şi axul central al evenimentelor îl reprezintă congregaţia aşezării adunată în jurul parohiei St. Michael and All Saints, cu biserica ei străveche şi arborii săi de tisă.
   Recunoscută pentru scriitura meticuloasă şi o anumită simetrie a mişcării evenimentelor din romanele anterioare, autoarea menţine aceste trăsături şi în recentul roman, la care adaugă preocupările obsedante ale curentelor New Age, precum şi nuanţări foarte clare ale unor aspecte din literatura feminismului modern.
   Într-un vechi orăşel englez, unde viaţa pare aşezată şi conformistă, relaţiile dintre cetăţeni – calme şi politicoase, iar tendinţele şi dezvoltările citadine – previzibile şi bine orientate de cutume şi norme ferme, situaţia nu este aşa cum arată la suprafaţă, ci este marcată de o reală complexitate şi zdruncinată de zbateri subterane de un dramatism cvasipermanent.
   În prima sută de pagini, autoarea are pretenţia să desluşească foarte bine cititorului atât liniile de forţă ale conflictului, cât şi esenţa psihologică a personajelor pe care le va pune în scenă. Este, poate, singura parte a volumului în care textul are un ritm vetust şi trenant, insistenţa autoarei de a adopta această manieră fiind asemănătoare cu studierea unor probe de biopsie recoltate de pe un organism social tarat. S-ar putea ca reflexul de explicitare excesivă a unor situaţii şi împrejurări să-i fi rămas autoarei de la romanele anterioare, dedicate mai ales copiilor şi adolescenţilor, dar pretenţiile, conţinutul şi nivelul noii cărţi nu aveau nevoie de acest lest structuralist.
   Astfel indusă, atmosfera descrie disputele şi competiţia dintre oraşele învecinate Pagford şi Yarvil, pe tema enclavei-ghetou Fields, care animă textul, iar autoarea creionează scenele cu rigoare şi vervă, în aşa fel încât compoziţia să nu scape în aria facilă a literaturii de consum, ci să evolueze în direcţia unor conturări psihologice şi sociale pe cât de verosimile, pe atât de actuale. Regăsim aici un mod de viaţă şi atitudini în faţa unor momente critice pe care mulţi le vor fi cunoscut din relatările unor călători sau rezidenţi în Anglia, care trăiesc nemijlocit în spaţiul acestei ţări.
   Amploarea epică a cărţii este destul de statică şi se consumă între două evenimente dramatice: moartea consilierului Barry Fairbrother şi nenorocirea care va atinge familia Weedon.
   Portretele protagoniştilor şi configurarea lor interioară sunt elaborate cu acurateţe iar intervenţiile şi acţiunile acestora sunt, din această cauză, atât de clare încât cititorul le poate vizualiza şi înţelege ca pe acte justificate şi fireşti. Postura ezitantă a familiei de profesori Wall, violenţa şi obtuzitatea pe care o aduce Simon în familia Price, atitudinea grobiană şi egoistă a lui Howard Mollison, dezorientarea familiei monoparentale Bowden, caracterul duplicitar şi imatur al burlacului Gavin, comportamentul conflictual al unor adolescenţi prea mult expuşi drogurilor şi având acces la tehnologie informatică cu potenţial infracţional sunt doar câteva probe ce pot fi extrase dintr-un text captivant, fără să fie prea dinamic, dar păstrându-se grav şi serios.
   În această reţea psihologică susţinută de un story modern şi verosimil, este obiectivizată şi familia de medici de origine pakistaneză Jawanda, unde soţia (Parminder) este o doctoriţă de familie riguroasă şi activă în problemele sociale ale comunităţii, iar soţul (Vikram) este o mare valoare pentru chirurgia toracică din regiune. Chiar şi în această familie, diferită în multe privinţe faţă de altele, există aceleaşi problemele şi dificultăţi în relaţiile dintre părinţi şi copiii lor ajunşi adolescenţi complexaţi, asaltaţi de provocările realităţii, neglijaţi ori neînţeleşi.
   Dintre portretele care populează romanul, cel mai evident se conturează cele feminine, iar dintre acestea Samantha Mollison, cu aspiraţiile ei mondene neîmplinite şi frustrările legate de pierderea primei tinereţi, este emblematică pentru categoria genului. Reţinem, prin contrast, figura lui Ruth Price mereu „demoralizată, afectuoasă şi plânsă“, aproape învinsă de povara responsabilităţii unei familii, de grijile mari şi mărunte ale fiecărei zile şi ale viitorului.
   În principiu, cel mai recent roman al scriitoarei J. K. Rowling este o povestire remarcabilă şi, în felul său, un document. El captează cu obiectivitate o parte din complexul social din Anglia de azi şi, evaluând zonele de fractură care divizează societatea, sugerează dinamica psihologică în care se dezvoltă nefericirea, sărăcia şi dramele. Pentru toate acestea, cartea nu oferă soluţii, dar tabloul pe care îl compune este obiectiv, realist şi minuţios, lăsând impresia că, poate, va fi completat şi dezvoltat de romancieră cu încă unul sau mai multe volume, care vor continua să urmărească opţiunile personajelor şi progresia evenimentelor din acest roman într-o altă saga contemporană.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe