Newsflash
Cultură

Comedia e bine primită oricum şi oricând

de Ilinca BELCIU - dec. 13 2011
Comedia e bine primită oricum şi oricând
Dacă vrei să vorbeşti despre politică sau despre film ca mijloc de schimbare, probabil comedia este cea mai indicată.
(Josh Appignanesi)
   Comediile nu au nevoie de un loc aparte spre a fi prezentate publicului. Sunt cele mai populare şi accesibile, iar când vine vorba de apropiat oamenii, nu există o modalitate mai bună. Dacă reuşeşti să faci oamenii să zâmbească, atunci problemele sociale, religioase, politice pot deveni mult mai accesibile, pot fi acceptate mult mai uşor. La Comedy Cluj, derulat timp de zece zile în cursul lunii octombrie, am avut parte de toate genurile de comedii: negre, comedy drama, mai uşoare, cu tentă politică, mai cu zâmbetul pe jumătate de chip, romantice, satirice, comedii despre generaţii întârziate care îşi trăiesc tinereţea după 30 de ani. Un potpuriu în adevăratul sens al cuvântului. Comedia, în general, evidenţiază mult mai bine trăsăturile unui popor, mentalităţile acestuia, decât o face tragedia. Iar la Comedy Cluj găseai filme pe toate gusturile. Începând de la comedii britanice, atât de spumoase şi antrenante, până la comedii asiatice despre care aproape nici nu gândeşti că ar putea genera atâta haz. Când zâmbeşti şi te amuzi pe seama unor poveşti, te apropii mult mai mult de oameni, de cultura lor, de stilul lor de viaţă.
   Premiul publicului a revenit filmului Infidelul al lui Josh Appignanesi. Totul porneşte de la o glumă şi continuă în acelaşi stil: într-o bună zi, un musulman (aproape convins) descoperă că originile sale sunt strâns legate de comunitatea evreiască: născut într-o familie de evrei, adoptat de musulmani când avea doar două săptămâni. Appignanesi a dorit să umanizeze relaţia conflictuală dintre cele două părţi mizând pe criza de identitate, de apartenenţă la un grup. E o comedie de proporţii epice şi de-a dreptul etnice. Mahmud (intrepretat de Omid Djalili) este un om prosper, cu o familie reuşită, doi copii, dintre care unul este pe picior de însurătoare cu fiica vitregă a unui influent şi puternic cleric din comunitatea arabă. Cu accente antisemite, liberal, nici prea devotat comunităţii musulmane, dar nici habotnic, Mahmud încearcă totuşi să afle povestea vieţii sale, să se convingă dacă nu cumva spiritul evreiesc zace undeva în adâncul sufletului său. O întreagă cascadă de replici amuzante, situaţii mai mult sau mai puţin incomode, confuzii, ironii. „Afli că eşti evreu şi următorul lucru care ţi se întâmplă este că eşti luat pe sus de poliţie.“ Cam astfel stau lucrurile, viaţa lui ia o turnură de-a dreptul năucitoare, iar Mahmud sau Solly Shimshilewitz aproape că nu se poate abţine să nu facă haz de necaz pe seama situaţiei create. Ar vrea în continuare să fie musulmanul perfect – are, de altfel, şi misiunea de a apărea drept model în faţa familiei viitoarei nurori, dar e mai mult decât hilar atunci când încearcă să înveţe, de la un şofer de taxi, evreu ratat de altfel, secretele comunităţii în care s-a născut. Încearcă să citească, să îşi rotească ochii, să gesticuleze, studiază dansuri – căci prima întrebare capcană este: „ce ştii tu despre evrei?“; „au nasul mare…“. Şi în timp ce el se chinuieşte (în adevăratul sens al cuvântului) să facă faţă noilor provocări pentru care demonstrează o ambiţie ridicolă şi bolnăvicioasă, desigur că familia se va simţi neglijată, abandonată, înşelată.
   Appignanesi a pornit de la ideea că americanii au confirmat eficienţa reţetei de comedie: scenaristul trebuie să fie şi actor, interpret. Nu, David Baddiel (scenaristul Infidelului)nu joacă în film, însă Omid Djalili este un binecunoscut actor de stand-up comedy în Marea Britanie.
   Reacţiile au fost extrem de diferite în ţările în care a ajuns filmul: dacă americanii erau oarecum încurcaţi şi nu prea ştiau cum să reacţioneze la glumele musulmane, nemţii au fost extrem de receptivi – „poate se simţeau vinovaţi faţă de toate crimele săvârşite“, spune amuzat Josh Appignanesi. Cert este că un astfel de film sparge tiparele, rupe graniţele, cu atât mai mult cu cât vorbeşte despre comunitatea evreiască într-un alt mod decât cel cu care am fost obişnuiţi. Nu are nimic din filmele lui Radu Mihăileanu, Roberto Benigni ori Woody Allen, clasicele filme cu evrei, am putea spune. Este genul de abordare comercială, foarte bine făcută, care te binedispune şi te stârneşte în iureşul situaţiilor absolut năucitoare – totul pornind de la o premisă amuzantă. Filmul te prinde, gluma ţine, iar Appignanesi reuşeşte să te surprindă, să te amuze prin întreg comicul de situaţii. Indiferent ce naţie ai fi, probleme de identitate vor exista întotdeauna, la fel cum şi cele de adaptare există.
   Infidelul a plăcut destul de mult publicului de festival – genul de audienţă care ar motiva orice distribuitor atunci când vine vorba de filme: vede tot, de toate, într-un timp foarte scurt şi reacţionează bine. Dar nu pot exista festivaluri de film în fiecare săptămână, nu-i aşa?!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe