Newsflash
Cultură

Comedia în festival

de Demostene ŞOFRON - oct. 31 2016
Comedia în festival
   Puține momente ne mai despart până la startul celei de-a opta ediții a festivalului internațional de film Comedy Cluj 2016, aliniat cunoscutelor festivaluri de film de comedie din LʼAlpe Dʼhuez, Londra, Toronto și Köln.
    Comedy Cluj 2016 este o ediție ambițioasă prin evenimentele gândite și proiectate pentru cele zece zile de festival, 21–30 oc­tombrie: mese rotunde, conferințe, concerte, teatru, peste 120 de filme de lung- și scurtmetraj (artistice, documentare, animație), peste o sută de invitați din țară și de peste hotare.
    Ediția din acest an pune un accent deosebit pe cinematografia internațională independentă. Filme de pe întreg globul au fost selecționate pentru secțiuni precum „Exotic comedy“ (dedicată țărilor care nu au un număr mare de proiecții în România sau școlilor de film mai puțin cunoscute), „Docu-comedy“ sau „Comedy around the world“.
    În acest an, opt filme concurează pentru trofeul Comedy Cluj 2016, în concurs intrând pelicule din Arabia Saudită („Barakah se întâlnește cu Barakah“, regia Mahmoud Sabbagh), Italia („Buzz radio“, regia Francesco Bonelli), Germania („Bun venit în Grecia“, regia Aron Lehmann), Filipine („Lorna“, regia Sigrid Andrea Bernardo), Spania („Noaptea în care mama l-a ucis pe tata“, regia Inés París), Israel („Atomic falafel“, regia Dror Shaul), Brazilia („Jules și Dolores“, regia Caito Ortiz) și Franța („Cum mi-am cunoscut tatăl“, regia Maxime Motte).
    De jurizare vor fi responsabili: Florian Mischa Böder (regizor, Germania), Domnica Cîrciumaru (director de casting film și televiziune), Ronan Doyle (critic de film, Irlanda), Sophia Freeman (producătoarea festivalului de film „London Comedy“ din Marea Britanie) și Carl Haber (scenarist, regizor și producător, Statele Unite).
    Teatrul este și el prezent în festivalul clujean. Anul acesta sunt programate spectacolele: „Politik.on“de Radu Iacoban (în distribuție: Lucian Iftime, Ionuț Grama, Andreea Vasile, Letiția Vlădescu); „Emancipare“de Radu Iacoban (cu Ana Ularu/Ioana Anton, Conrad Mericoffer, Anghel Damian/Liviu Romanescu, Letiția Vlădescu); „After hours“ de Radu Iacoban (distribuție cu Anghel Damian, Conrad Mericoffer, Cătălin Babliuc) și „Orb de mină“, text scris de Székely Csaba, regia Bogdan Sărătean (cu Mihai Coman, Boldizsár Emőke, Codruța Vasiu, Iulia Popa, Vecsei Pali, Cristian Stanca).
    Filme în premieră sunt foarte multe. Sunt de amintit însă câteva titluri:„Hunt for the wilderpeople“ (Noua Zeelandă, 2016, în regia lui Taika Waititi, care a fost nominalizat la Oscar pentru scurtmetrajul „Two cars, one night“);The dressmaker“ (producție Australia, 2015, regia Jocelyn Moorhouse, cu Liam Hemsworth și Kate Winslet); „Swiss army man“ (producție Statele Unite, 2016, un musical în regia lui Dan Kwan și Daniel Scheinert); „Sieranevada“ (România, regia Cristi Puiu); „Inimi cicatrizate“ (România, 2016, regia Radu Jude); „Toni Erdmann“ (Germania, 2016, regia Maren Ade; singurul film lansat în 2016 inclus de BBC Culture în Top 100 cele mai bune filme ale secolului XXI și desemnat cel mai bun film al anului 2016 de către Federația internațională a criticilor de film). Dintre celelalte titluri care rețin atenția menționăm: „La naiba cu Goethe“ (Germania, 2015), „Ce-ți trebuie să fii normal“ (Spania, 2015),„Farsa la nivel de artă“ (Statele Unite, 2015), „Ceapa mov“ (Statele Unite, 2015) sau „Dus cu vaca“ (Franța, 2016).
    FestivalulComedy Cluj 2016 se va deschide cu pelicula „Hunt for the wilderpeople“, vineri, 21 octombrie. Un premiu de excelențăpentru cariera artistică se va acorda actorului Răzvan Vasilescu, care a jucat în peste 50 de filme de la debutul său în 1979. Gala de închidere a festivalului programează „Afacerea Est“, o producție românească în regia lui Igor Cobileanski (sâmbătă, 29 octombrie), seară când vor fi decernate și premiile.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe