Newsflash
Cultură

Comori ale artei extrem orientale

de Dr. Raluca BULEA - mar. 19 2021
Comori ale artei  extrem orientale

Peste 200 de stampe japoneze pot fi admirate, până la 10 aprilie, în cadrul unei expoziţii organizate la Muzeul Naţional al Literaturii Române.

1okArta japoneză a stârnit interesul colecţionarilor, publicului occidental și pe cel al artiștilor încă de la pătrunderea sa în spaţiul european, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Iar când un colecţionar pasionat decide să le împărtășească și concetăţenilor săi din bucuria contemplării vechilor gravuri, ne aflăm în faţa unui eveniment cultural deosebit, așa cum este expoziţia „Celebrităţi din Lumea Plutitoare”, deschisă până la 10 aprilie a.c. la sediul din Calea Griviţei 64-66 al Muzeului Naţional al Literaturii Române.

Expoziţia este organizată de Asociaţia „Șerban și Asociaţii” – Societate civilă de avocaţi, în parteneriat cu Ambasada Japoniei în România și Asociaţia culturală „Pictor Octavian Smigelschi”, fiind inclusă în calendarul manifestărilor care celebrează împlinirea unui secol de relaţii diplomatice între Japonia și România.

Cele peste 200 de stampe, cărţi vechi și albume provin din colecţia de peste 1.800 de piese a avocatului George Șerban, și sunt reprezentative pentru perioada Edo a acestui gen artistic special (1603-1868).

Sunt cunoscute generic cu denumirea de Ukiyo-e (imagini ale lumii plutitoare), relevantă pentru spiritul japonez, la care face referire însuși titlul expoziţiei. Piesele originale de secol XVII-XIX alternează cu imprimări din secolul XX.

Istorie imprimată în stampe

Subiectele stampelor acoperă toate genurile cunoscute, fiind grupate în trei spaţii ale muzeului. Prima sală este dedicată gravurilor cu tematică istorică, înfăţișând luptători sau shoguni, gravurilor care aduc în prim-plan frumuseţea feminină, prin portrete de curtezane și gheișe, și de asemenea peisajelor, în care imaginea muntelui Fuji este omniprezentă.

Modul de lucru presupunea gravarea pe plăcuţe din lemn de cireș, urmată de imprimarea cu cerneală, ulterior fiind introdusă și utilizarea culorii, prin treceri succesive ale pigmenţilor în spaţiile dedicate ale acelorași plăcuţe. Autorii stampelor sunt nume celebre ale genului, printre care: Hishikawa Moronobu, Okumura Masanobu, Suzuki Harunobu, Isoda Koryusai, Katsushika Hokusai, Keisai Eisen, Kikukawa Eizan.

Gravuri cu tematică erotică

O sală separată este dedicată reprezentărilor teatrului kabuki, în care rolurile erau jucate exclusiv de bărbaţi. Ultimul spaţiu expoziţional poartă însemnul 18+, acolo fiind prezentate gravuri cu tematică erotică (shunga), un subiect aparte al artei japoneze, abordat cu mare delicateţe, în
spiritul frumosului.

În fiecare încăpere este proiectat un film care explică alte subtilităţi legate de realizatea și tematica stampelor, precum și vitrine cu cataloage de expoziţii din întreaga lume și cu albume de artă japoneză, adunate de George Șerban de-a lungul timpului.

Cartile lui Hokusai (manga)

Este interesant de observat că pasiunea colecţionarului nu s-a limitat doar la alcătuirea unei vaste colecţii, ci și la studierea și înţelegerea în profunzime a acestui gen artistic, ceea ce îi permite să aprecieze totul la adevărata valoare.

După încheierea prezentării din Capitală, există intenţia ca această remarcabilă expoziţie să fie instalată și la Brașov, pentru ca mai mulţi iubitori de artă orientală să se poată bucura de aceste
capodopere chiar la ei acasă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe