Newsflash
Cultură

Concentrat iatroistoric

de Dr. Raluca BULEA - iun. 29 2017
Concentrat iatroistoric
     O după-amiază caldă de Cireșar, un loc ascuns, aproape tainic, din inima Bucureștiului (sala de lansări de la subsolul Librăriei „Eminescu”) au constituit recent cadrul potrivit pentru o întâlnire specială, care a adus în prim-plan „6 cărți de același autor în căutarea unor cititori”. Titlurile volumelor, apărute la edituri de prestigiu (Editura Academiei Române, Editura „Curtea Veche”), sunt: „Istoria universală a medicinei și farmaciei”, „Istoria universală a obstetricii și ginecologiei”, „Oncogeneza virală”, „Viața lui Constantin Levaditi”, „George Emil Palade: spovedania unui învingător” și „Veșnica mea pomenire”. Toate au ca numitor comun un același (co)autor, pe prof. dr. Radu Iftimovici, iatroistoric și medic scriitor.
     Pentru a ne convinge, dacă mai era nevoie, de importanța scrierii și mai ales a citirii acestor lucrări, a fost invitat actorul Dan Puric, care a vorbit din perspectiva unui om de cultură, dar și din cea a unui fiu de medic, care a auzit pomenindu-se în casă unele dintre numele cuprinse în tomurile prezentate. Acesta a ținut să își înceapă discursul cu mențiunea că cele șase cărți reprezintă un întreg univers. Ele dezvăluie o lume fantastică, extraordinară, contribuind la restituirea unor părți din istoria pe care orice popor trebuie să o aibă, să o cunoască și să și-o asume. Ni se înfățișează astfel o Românie a valorilor, profundă, pe care avem obligația morală de a o păstra. Ne este readusă în memorie evoluția surprinzătoare a medicinii românești, care a trecut de la bolnițe și mici școli de chirurgie la savanți recunoscuți la nivel mondial în decursul unui secol și ceva. Vorbitorul a ținut să scoată în evidență marile „defecte” ale prof. dr. Radu Iftimovici: inadaptabilitatea – manifestată în mărturisirea permanentă a adevărurilor legate de persoane și întâmplări din trecut –, capacitatea de a amăgi și a vrăji cititorul, ceea ce face ca lectura scrierilor sale să fie accesibilă chiar și celor care vin din afara lumii medicale, și faptul că este un mare incomod, prin modul în care spune adesea lucrurilor pe nume.
     Întâlnirea s-a încheiat cu un dialog prietenesc, dar condimentat cu schimburi de replici uneori înțepătoare între Radu Iftimovici – care a repetat că aceste volume sunt cântecul său de lebădă –, amfitrionul Dan Puric și câțiva dintre prietenii săi prezenți în sală: medicul scriitor Nicolae Bacalbașa, prof. dr. Octavian Buda și actorul Candid Stoica. Acesta din urmă a amintit cu multe detalii câteva din experiențele legate de prezentarea pe scenă a unor piese de teatru aparținând autorului omagiat al serii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe