Newsflash
Cultură

Condamnat să supravieţuiască

de Prof. dr. Radu IFTIMOVICI - mai 7 2014
Condamnat să supravieţuiască
Prietenul meu Adrian Buşilă, gălăţean prin naştere, tulcean prin adopţie, este un soi de renascentist, un fel de albatros baudelairian nevoit să-şi poarte paşii şi povara aripilor pe puntea dezolant de îngustă a corabiei terestre, populată de oameni „cumsecade“. Pe el, „oraşul mic, cu ale lui tăcute strade“ (vorba lui Macedonski) n-a putut să-l îngroape în mediocritate, fiindcă în fiecare moment „un grain de folie“ l-a zgâriat pe cortex. Rezultatul a fost o construcţie (în sensul larg al unei creaţii), fie că era vorba de o barcă de pescuit pe canalele Deltei, aşezarea la micromilimetri a unui parchet ori mozaic, explorarea „în stil nemţesc“ a unor investigaţii de laborator clinic, cultivarea de pepeni (bostană, cum îi zice el), ori scrierea unor proze scurte sau romane.
Pe scurt, un individ fascinant. Şi, deşi calificat ca medic de laborator, a luat-o razna şi pe oceanele lumii, îmbarcat ca „vraci“ pe un vas amiral al flotei de pescuit oceanic. Fascinaţia sa a fost însă mirifica deltă a Dunării, cu peisajele şi oamenii ei, cu care cititorii săi se întâlnesc în scrierile de o neobişnuită forţă epică. Trăim, din păcate, într-o lume care citeşte din ce în ce mai puţin, o lume în care imaginea vizuală se îngurgitează lesne, lenevind creierul, nivelând judecăţile. În prezentul românesc, scriitori de talent (îl includ cu mâna pe inimă şi pe Adrian Buşilă în această categorie) sunt privaţi de notorietatea pe care o merită, înăbuşiţi de tsunamiul de mediocritate agresivă. În ceea ce-l priveşte pe medicul şi prozatorul tulcean, premiat de diferite reviste literare şi edituri, am dobândit încă de la primele sale scrieri – „Sorţii“, Ed. Cartea Românească, 1986; romanul „Incinta“, Ed. Nemira, 1993, ş.a. – certitudinea că ne aflăm în faţa unui scriitor ce merită să stea alături de Marin Preda, Nicolae Breban sau Augustin Buzura.
Sunt sigur că cei ce vor citi Condamnat să ucidă îmi vor da dreptate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe