Newsflash
Cultură

Confluențe de arte vizuale

de Dr. Raluca BULEA - iul. 19 2017
Confluențe de arte vizuale
     Perioada care precede vremea vacanței mari a devenit, în ultimii ani, deosebit de efervescentă din punct de vedere cultural, cu evenimente gândite parcă pentru a ne oferi o rezervă de amintiri frumoase pentru zilele fierbinți din miez de vară. Muzeul Național de Artă al României a găzduit, până la jumătatea lui Cireșar, la propunerea Ambasadei Japoniei la București, expoziția de gravură contemporană „Visul Pământului”. Au fost expuse 45 de lucrări semnate Noriko Yanagisawa, aflată la a doua întâlnire cu publicul român, după cea din 1999. La o primă privire, gravurile pot să pară îndepărtate de vechea tradiție a stampei japoneze. Însă adăstarea în fața fiecărei lucrări, intrarea în universul creativ al artistei reușește să scoată la lumină legăturile sale indisolubile cu regiunea de baștină, prin subtilitatea liniilor folosite ori prin reluarea unor metafore și alegorii ce evidențiază un anume gen de sensibilitate, ajunsă la deplină maturitate după cinci decenii de activitate. Fără să se dezvăluie privitorului din primul moment, expoziția a putut fi apreciată în întreaga sa complexitate doar după o contemplare tihnită a fiecăreia dintre gravuri și prin imersarea în atmosfera creată de ansamblul acestora în sălile muzeului.
     Din vechime sosește până în zilele noastre și alfabetul chirilic, care a devenit protagonistul unei inedite expoziții, organizată de Ambasada Republicii Bulgaria în România la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi. Prilejuită de sărbătorirea, la sfârșit de mai, a Zilei educației și culturii bulgare și a scrierii slave, această inițiativă culturală ne dezvăluie o parte importantă a culturii unui popor vecin. În același timp, este dezvăluită și o parte a propriului nostru parcurs istoric, în condițiile folosirii îndelungate a alfabetului chirilic în scrierile religioase, și nu numai, pe teritoriul Țărilor Române. Legătura cu prezentul a fost creată prin prezentarea fonturilor chirilice autentice folosite în tipografia modernă. Acestea îl au ca autor pe prof. Chiril Gogov, ilustrator de carte, grafician, desenator, cel care a desenat și proiectat monedele și bancnotele bulgărești din perioada 1996–2002 și a contribuit la crearea stemei actuale a Republicii Bulgaria. Panourile din expoziție reprezintă scrierea contemporană, dar elementele ilustrative ne duc cu gândul și la vechile cărți de cult decorate cu înflorituri și imagini de sfinți.
     Bine ascunse de vegetația luxuriantă, popoarele care trăiesc în jurul fluviului Amazon continuă să fie și astăzi misterioase și exotice pentru cei mai mulți dintre noi. Din dorința de a dezvălui măcar un pic din existența lor prezentă, care, deși este contemporană cu a noastră, pare totuși să se desfășoare într-o altă epocă istorică, Institutul Cervantes și Ambasada Republicii Peru ne-au invitat la expoziția de fotografie Perú Amazónico – Amazonia peruană. Cei 18 fotografii ne provoacă la o călătorie prin regiunea cea mai extinsă a țării, din punct de vedere al suprafeței, dar în același timp mult mai puțin cunoscută, comparativ cu orașele incașe din munții Anzi ori coasta Pacificului. Chipuri ce par dăltuite în piatră sau desprinse dintre liane, peisaje care îți iau răsuflarea ori rodul muncii manuale a omului, sunt tot atâtea fațete ale numeroaselor triburi care își duc viața cumva dincolo de timp și de tehnologie. Ele păstrează aproape nealterat un mod de trai de care merită să ne aducem aminte.
     Încheind periplul într-o zonă geografică mai apropiată, revenim în Europa, în îndrăgita Italie, mai exact la Napoli, oraș pe care l-am redescoperit prin ochiul și pensula lui Alin Daniliuc. Tânărul artist plastic ne-a prezentat la Institutul Italian de Cultură, în cadrul expoziției de acuarele „Vivere Napoli”, întregul univers al unui loc fascinant. În acel loc se intersectează trepidanta viață modernă cu vestigii care se pierd în trecutul îndepărtat, în care marea și relieful înalt se îngemănează armonios. Aici, ritmul existenței pare adesea să se continue imperturbabil, cu oameni ce practică meserii și azi la fel ca odinioară. La fel de interesant a fost să aflăm de la arhitectul Agostino Bossi, napoletan pasionat de istoria orașului său, cum s-a păstrat de-a lungul secolelor structura urbană, și cum există construcții suprapuse grecești, romane și mai noi. De asemenea, aflăm și cum a decurs extinderea orașului atât de-a lungul coastei, cât și spre interior. Și dacă plimbările în căutare de locuri răcoroase vă vor purta pe Aleea Alexandru, Institutul italian ne mai invită până la sfârșitul lui Cuptor la expoziția de pictură „Armonie și culoare” a unui artist în devenire, în vârstă de doar 11 ani, Andrei Pennazio.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe