Lucrare medicală importantă, care depăşeşte ca valoare titlul său formulat cu modestie – Mic tratat de Cardiologie, volumul elaborat sub redacţia dnei prof. dr. Carmen Ginghină se înscrie în seria de lucrări remarcabile publicate de Şcoala de Cardiologie de la Fundeni. „Eveniment editorial deosebit şi o bază pentru pregătirea excelentă a cardiologilor şi interniştilor“, după cum afirmă dl prof. dr. Leonida Gherasim, membru de onoare al Academiei Române, în recenzia tratatului, apariţia acestei lucrări valoroase din punct de vedere ştiinţific şi didactic deopotrivă era aşteptată şi necesară. După cum reiese şi din aprecierile cititorilor şi autorilor care, într-o formă inedită, întregesc prezentarea acestui volum. (...)
 
 "> Continuitate în Cardiologie - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

Continuitate în Cardiologie

de Prof. dr. Leonida GHERASIM - ian. 14 2011
Continuitate în Cardiologie

   Lucrare medicală importantă, care depăşeşte ca valoare titlul său formulat cu modestie – Mic tratat de Cardiologie, volumul elaborat sub redacţia dnei prof. dr. Carmen Ginghină se înscrie în seria de lucrări remarcabile publicate de Şcoala de Cardiologie de la Fundeni. „Eveniment editorial deosebit şi o bază pentru pregătirea excelentă a cardiologilor şi interniştilor“, după cum afirmă dl prof. dr. Leonida Gherasim, membru de onoare al Academiei Române, în recenzia tratatului, apariţia acestei lucrări valoroase din punct de vedere ştiinţific şi didactic deopotrivă era aşteptată şi necesară. După cum reiese şi din aprecierile cititorilor şi autorilor care, într-o formă inedită, întregesc prezentarea acestui volum. (...)
 
 

    Recent, a fost publicat şi lansat la Târgul de Carte Gaudeamus 2010 volumul MIC TRATAT DE CARDIOLOGIE, lucrare medicală importantă care depăşeşte ca valoare titlul său formulat cu modestie. Volumul, elaborat sub redacţia dnei prof. dr. Carmen Ginghină – cardiolog de elită de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti –, se înscrie în seria de lucrări valoroase de Cardiologie publicate în ultimii ani de Şcoala de Cardiologie de la Spitalul Fundeni.
    Mic tratat de Cardiologie este o lucrare complexă, în care sunt prezentate într-un mod sintetic şi clar cunoştinţele medicale clasice şi moderne ale Cardiologiei. Structura cărţii este cea a unui tratat modern de Cardiologie, cu toate componentele sale principale: Bazele morfologice şi fiziopatologice ale sistemului cardiovascular; Genetica în cardiologie; Metodele de evaluare clinică şi paraclinică folosite în cardiologie; Bolile cardiovasculare; Interrelaţii ale bolilor cardiovasculare cu patologia altor aparate şi sisteme. În total, volumul cuprinde 34 de capitole, fiecare având o structură internă echilibrată şi care respectă regulile didactice. Sunt de remarcat, în fiecare capitol, numeroase tabele sintetice şi figuri de foarte bună calitate, care ilustrează problema în studiu. Marea majoritate a figurilor din diversele capitole aparţin bazei proprii de date imagistice de la Clinica de Cardiologie Fundeni şi aduc informaţii şi comentarii excelente. Cartea include şi 51 de prezentări de cazuri „trăite“ de autori.
    La o analiză mai amănunţită a volumului, sunt de remarcat mai multe capitole, pentru conţinutul ştiinţific şi bogăţia informaţiei. În primul rând, este capitolul mare al explorării paraclinice, care cuprinde metodele moderne folosite de cardiolog şi internist, de la testele de laborator clinic, până la rezonanţa magnetică cardiacă, explorarea electrofiziologică şi hemodinamică. Autorii celor zece capitole din marea secţiune a explorării paraclinice sunt cardiologi cu deosebită experienţă; ei prezintă datele esenţiale ale metodei şi limitele acesteia, evitând amănuntele mai puţin importante pentru cardiolog, dar care sunt importante pentru alţi specialişti. Secţiunea mare a explorărilor paraclinice se găseşte în cuprinsul volumului lângă capitolul „Evaluarea clinică a bolnavului cardiac“, subliniind importanţa datelor clinice – unele, vechi cât medicina – şi pentru cardiologul modern.
    O secţiune mare din volum vizează patologia cardiovasculară legată de ateroscleroză, boală coronariană şi hipertensiune arterială. Autorii prezintă date actuale de epidemiologie, factorii de risc cardiovascular, aspectele de prevenţie şi patologia coronariană într-un tot echilibrat ca informaţie ştiinţifică şi date necesare pentru practica medicală.
    Capitolele mari ale Cardiologiei clasice, privind patologia miocardică, valvulopatiile, bolile pericardului şi bolile cardiace congenitale, sunt prezentate în volum într-o manieră modernă, cu numeroase elemente imagistice şi hemodinamice care uşurează „învăţarea“ pentru medicul rezident şi sintetizează esenţialul pentru cardiologul cu experienţă.
    Două capitole mari ale Cardiologiei ar fi trebuit să se fi bucurat de o prezentare mai mare în volum, potrivit cu datele ştiinţifice actuale şi cu practica de Cardiologie: „Insuficienţa cardiacă“ şi „Afectarea cardiovasculară în alte condiţii patologice“. Cel puţin pentru insuficienţa cardiacă – staţia finală a majorităţii bolilor cardiovasculare – ar fi fost utilă prezentarea mai pe larg a datelor de epidemiologie, mecanismelor fiziopatologice, particularităţilor insuficienţei cardiace cronice şi acute în diverse condiţii etiologice şi, nu în ultimul rând, a metodelor moderne de urmărire şi monitorizare într-un sistem unitar şi eficient a pacienţilor cu insuficienţă cardiacă.
    Mic tratat de Cardiologie, apărut sub redacţia dnei prof. dr. Carmen Ginghină, este o lucrare cu o valoare deosebită sub aspect ştiinţific şi didactic. A apărut la timpul necesar. Volumul se adaugă altor câtorva cărţi de patologie cardiovasculară – numite sau nu tratate – care au asigurat, de-a lungul anilor, pregătirea în specialitate: „Cardiologie“ sub redacţia dr. B. Theodorescu (două volume, două ediţii – 1960, 1964); „Bolile cardiovasculare“ (patru volume) din
Tratatul de Medicină internă sub redacţia R. Păun (1987, 1992); „Bolile cardiovasculare“ sub redacţia L. Gherasim (două volume, două ediţii – 1996, 2004); „Cardiologie“ sub redacţia C. Carp (două volume, 1998). Cardiologia recent apărută sub redacţia dnei prof. dr. Carmen Ginghină este menită să asigure continuitate şi modernitate în pregătirea cardiologilor din ţara noastră.
    Volumul este o lucrare colectivă elaborată de peste 25 de cardiologi cu experienţă, universitari şi neuniversitari, care aparţin aceleiaşi Şcoli de Cardiologie (Clinica de Cardiologie Fundeni) şi care au un sistem modern de abordare a patologiei cardiovasculare.
    Dna prof. dr. Carmen Ginghină – redactorul cărţii – este autoare şi coautoare a multor capitole excelent scrise. Domnia sa a iniţiat scrierea recentei Cardiologii şi asigură, prin valoarea, rigoarea şi prestigiul său, calitatea lucrării.
    Volumul „Mic tratat de Cardiologie“ a apărut la Editura Academiei Române, care a asigurat tehnoredactarea şi tipărirea în condiţii excepţionale. Apariţia Micului tratat de Cardiologie pe piaţa de carte medicală din România reprezintă un eveniment editorial deosebit şi o bază pentru pregătirea excelentă a cardiologilor şi interniştilor.
 


 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe