Cardiologia intervenţională, un sport extrem în România e titlul-concluzie al interviului realizat de Ioana Dăian cu dr. Dan Deleanu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie şi şeful Departamentului Cateterism cardiac, angioplastie şi Cardiologie intervenţională din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“, publicat în nr. 10/2010 al revistei MEDIC.RO. De ce? Aflăm că „nu avem suficiente catetere, stenturi (…) ele sunt finanţate destul de prost de CNAS (…). "> CONTRASTE ÎN MEDICINA ROMÂNEASCĂ - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

CONTRASTE ÎN MEDICINA ROMÂNEASCĂ

de Dr. Maria DRAGOTĂ - mar. 11 2011
CONTRASTE ÎN MEDICINA ROMÂNEASCĂ

   Cardiologia intervenţională, un sport extrem în România e titlul-concluzie al interviului realizat de Ioana Dăian cu dr. Dan Deleanu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie şi şeful Departamentului Cateterism cardiac, angioplastie şi Cardiologie intervenţională din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“, publicat în nr. 10/2010 al revistei MEDIC.RO. De ce? Aflăm că „nu avem suficiente catetere, stenturi (…) ele sunt finanţate destul de prost de CNAS (…).

   Cardiologia intervenţională, un sport extrem în România e titlul-concluzie al interviului realizat de Ioana Dăian cu dr. Dan Deleanu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie şi şeful Departamentului Cateterism cardiac, angioplastie şi Cardiologie intervenţională din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“, publicat în nr. 10/2010 al revistei MEDIC.RO. De ce? Aflăm că „nu avem suficiente catetere, stenturi (…) ele sunt finanţate destul de prost de CNAS (…). Banii alocaţi de-abia pot să asigure funcţionarea centrelor mari existente. (…) Suntem nevoiţi să le spunem pacienţilor că trebuie să-şi cumpere anumite consumabile. (…) Facem de zece ori mai puţine proceduri faţă de media care ar fi necesară. (…) De la Iaşi sau Timişoara până la Bucureşti nu este niciun centru de cateterism“. În acelaşi număr, dr. Mariana Petrescu, dr. Ana Magdalena Bratu şi dr. Virgil Petrescu discută despre Explorarea imagistică la pacienţii cu suspiciune de embolie pulmonară, iar aceeaşi Ioana Dăian abordează un subiect de viitor: Tehnologii avansate în medicină. În acelaşi timp, tot ea constată: Medicul de ţară e combatant pe frontul nepăsării, trecând în revistă dificultăţile cu care se confruntă această categorie de slujitori ai sănătăţii. „Medicii ce îşi desfăşoară activitatea în rural îşi exprimă dorinţa de revizuire reală a criteriilor de încadrare a cabinetelor medicilor de familie, astfel încât acestea să se bazeze pe studiile reale care s-au făcut în ţara noastră şi care trebuie analizate cu atenţie, de o echipă care să aibă în compunere şi medici de familie din rural“. „Schimbarea în psihiatrie – modă sau necesitate?“ a fost tema primei ediţii a Forumului „Psihiatru.ro“. Dr. Tudor P. Toma semnează articolul Ventilaţia non-invazivă, care concluzionează: „Aparatele de VNI reprezintă un progres deosebit în terapia insuficienţei respiratorii. Principiile de utilizare a VNI sunt relativ simple, iar tratamentul este uşor de iniţiat. Totuşi, pentru a avea succes, serviciul de VNI trebuie să funcţioneze pe baza unui protocol standardizat. Utilizarea VNI este intrinsec legată de diagnosticul corect al insuficienţei respiratorii cu ajutorul gazometriei arteriale. Atât VNI, cât şi gazometria salvează vieţi şi ar trebui probabil utilizate mai pe larg în clinicile de medicală, serviciile de pneumologie şi centrele UPU din toate spitalele din România“. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe