Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

CONTROVERSE ŞI PROVOCĂRI

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 5 februarie 2010

Corticoizii inhalatori în BPOC – între pro şi con[tra]? este titlul Editorialului, semnat de Florin Mihălţan, ce deschide nr. 4/2009 al revistei PNEUMOLOGIA. „E greu de spus unde se opreşte promovarea agresivă comercială şi unde începe realitatea despre această clasă de medicamente“. Tabăra celor contra corticosteroizilor inhalatori (CSI) critică în principal patru aspecte: efectele pe exacerbări, pe declinul VEMS, pe mortalitate sau în domeniul efectelor adverse. (...)

Cei care susţin CSI pleacă de la considerentele că BPOC e o boală la care 1/3–2/3 din pacienţi au reversibilitate la testele funcţionale, iar 60% au hiperreactivitate bronşică. „Provocările care trebuie elucidate pentru viitor pentru a convinge asupra utilizării CSI în BPOC rămân următoarele: • corticoizii: acţionează prin efect direct pe celulele proinflamatorii sau indirect pe restaurarea epitelială sau ameliorarea mecanismelor respiratorii ale matricei extracelulare?  • existenţa unei inflamaţii mastocitare mai evidente în periferie poate fi mai uşor controlată cu CSI cu particule mici care pătrund la acest nivel?“.
Autorul opiniază că „sunt necesare încă multe studii randomizate pe diferite subtipuri de BPOC pentru a tranşa sau a înclina balanţa în favoarea unuia sau altuia din grupurile pro şi contra“. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.