O simplă discuţie politicoasă ce deviază în replici acide şi dure – aceasta e tema filmului-piesă de teatru Doamne! Ce măcel, în regia lui Roman Polanski. O cronică semnată, ca de obicei, la rubrica Ecran, de dna Ilinca Belciu.

 "> Conversaţia politicoasă poate fi cu mult mai periculoasă - Viața Medicală
Cultură

Conversaţia politicoasă poate fi cu mult mai periculoasă

de Ilinca BELCIU - ian. 24 2012
Conversaţia politicoasă poate fi cu mult mai periculoasă

O simplă discuţie politicoasă ce deviază în replici acide şi dure – aceasta e tema filmului-piesă de teatru Doamne! Ce măcel, în regia lui Roman Polanski. O cronică semnată, ca de obicei, la rubrica Ecran, de dna Ilinca Belciu.

 

Un spectacol ridicol, la limita absurdului, o întâlnire pe muchie de cuţit.

  O comedie simplă şi intensă, despre aparenţele onorabile ce ascund, în fond, o agresivitate latentă, lipsită de scrupule ori măsură. După un incident al copiilor petrecut la locul de joacă, două familii (soţ şi soţie) ajung faţă în faţă pentru a discuta şi analiza delicata situaţie a acestora. Doar că simpla discuţie politicoasă deviază în replici acide şi dure. Roman Polanski aduce în prim-plan agresivitatea părinţilor, trecând în planul îndepărtat gestul lovirii lui Ethan, copilul familiei Longstreet, de către Zachary Cowan. Cele 79 de minute de discuţie sunt intense şi de-a dreptul surprinzătoare. Polanski regizează acest film-piesă de teatru în acelaşi decor, concentrând acţiunea pe modul în care evoluează discuţia sau mai degrabă degenerează, într-un dialog palpitant în care jocul puterii, pierderea măştilor fiecăruia în parte, precum şi interpretarea savuroasă te ţin lipit de scaun. De la curtoazie la o discuţie aprinsă e doar un pas şi totul ţine de capacitatea de reacţie şi disimulare a partenerului de joc. În fond, e un joc al nervilor şi al rezistenţei mentale.
  Patru actori de primă mână (Kate Winslet, Jodie Foster, John C. Reilly şi Christoph Waltz) răbufnesc într-un spectacol ce frizează ridicolul şi absurdul. Două familii cu un statut social diferit ajung să se certe tăios, stârnind râsul, dar şi zâmbete amărui. Iniţial părea o discuţie relaxată pe seama disputei copiilor, dar, cu o uşurinţă ieşită din comun, discuţia capătă dimensiuni intrusive. Doamne! Ce măcel! se derulează în timp real, unitatea de timp, loc şi acţiune este cea pe care Polanski mizează cu încredere. Scuzele de rigoare pentru comportamentul lui Zachary nu sunt acceptate cu uşurinţă, drept urmare părinţii acestuia se opresc mai întâi la o cafea, apoi mai zăbovesc câte puţin asupra resturilor unei plăcinte. Între timp, telefonul lui Alan (Christoph Waltz) sună în disperare şi îl împiedică să poarte o discuţie civilizată… Pe cât de firesc începe totul, pe atât de absurd devine.
  Cu scepticism, începi să digeri desfăşurarea personajelor în boemul apartament. Cum să rezişti timp de 70 de minute în faţa celor două cupluri care analizează o bătaie? Discuţia se complică, iar arta dialogului este magistral pusă în valoare: mai întâi se confruntă cuplurile, apoi cele două femei, apoi bărbaţii, iar finalul îi găseşte pe fiecare în parte susţinându-şi punctul de vedere. Frumos şi atent construit, filmul scoate la iveală lustruiala/spoiala politeţii burgheze. Cei patru se transformă din părinţi responsabili de soarta copiilor intraţi în conflict, în bestii fioroase. De la redactarea declaraţiei către şcoală, prin care familiile îşi asumă disputa copiilor şi soluţionarea eventualelor probleme, cei patru ajung să îşi petreacă o oră din viaţă împreună certându-se şi deviind discuţia spre cele mai nesemnificative detalii.
   Filmul lui Polanski radiografiază atent deopotrivă responsabilitatea şi vina. Uneori, părinţii ajung să se comporte mai rău decât copiii. Iar drama acestor oameni care reacţionează violent se naşte din altercaţii hilare. Nancy Cowans (Kate Winslet) varsă, lalelele zboară din vază, telefonul lui Alan (Christoph Waltz) aterizează în vază, genţile se împrăştie pe jos, iar cei doi Cowans ajung să împartă baia familiei Longstreet. Nenumărate lucruri se pot întâmpla într-o oră pe timpul unei banale vizite. Cu o imagine impecabilă de broker de investiţii, Nancy ascunde exemplar caracterul grobian, dovedind agresivitatea şi aroganţa profesională, care se poate coborî însă la cel mai jos nivel atunci când e deranjată de ceva. În acelaşi mod ni se dezvăluie şi Penelope (Jodie Foster) – aparent o persoană sensibilă şi educată (scriitor şi colecţionar de artă). Dar buna ei cuviinţă nu mai are loc dincolo de politeţe, iar rigiditatea afişată ascunde direct răutatea şi furia.
  Dacă stai să analizezi cu atenţie gesturile, replicile acestor părinţi, ajungi să te convingi de faptul că puştii lor sunt sfinţi. Desigur că doza răutăţii creşte în timp şi cu toate că te aştepţi ca lucrurile să evolueze altfel, sentimentul surprinderii îşi păstrează binemeritatul loc.
   Recunosc, mi-a plăcut filmul. Mi-a plăcut maniera în care s-au duelat şi am zâmbit pusă în faţa acestei spumoase întâlniri. Polanski a mânuit excepţional cei patru actori, lesne de înţeles că aceasta a fost cea mai savuroasă parte a proiectului. Mi-a plăcut şi maniera în care soţii, doi câte doi, încep să-şi reproşeze lucruri de faţă cu oameni străini. Pentru că în astfel de situaţii-limită, indiferent cât de bine ştii să disimulezi, adevăratul chip iese de sub masca aparenţei. Există un moment în care ajungem să nu mai ţinem cont de nimic, nu mai avem controlul intimităţii ori al respectului. Mai mult, atunci descoperi cum lucruri grave pot zace în fiecare dintre noi: în spatele aparenţelor descoperim rasism, homofobie, misoginism

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe