Newsflash
Cultură

Copaci fără pădure

de Paula ROMANESCU - dec. 5 2011
Copaci fără pădure
   În miez de noiembrie a.c., s-au adunat în Rotonda Cercului Militar Naţional din Bucureşti stranii alcătuiri din foşti copaci care vor fi ştiut cândva de clocotul sevelor în muguri noi, de legănare cu sau fără vânt, în vremea-n care frunza, înălţându-se, învaţă cum trebuie să cadă. Sunt lucrări de sculptură realizate de Gavril Nichitean, membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici.
   Artistul-sculptor nu face parte din stirpea acelui „prinţ din Levant îndrăgind vânătoarea“, ci este mai curând un atent căutător de forme ascunse în lemnul care va fi fost odată copac. Drumul său spre artă avea să înceapă după absolvirea şcolii de ofiţeri din Oradea, când urmează cursurile Şcolii Populare de Artă din Iaşi, pe care leabsolvă magna cum laude sub îndrumarea Lucreţiei Filioreanu-Dumitraşcu, pentru ca, mai apoi, între 1979 şi 1992, să devină instructor la secţia de sculptură a amintitei şcoli.
   Participând încă din 1976 la expoziţii de grup, saloane anuale de artă (Iaşi, Bucureşti), expoziţii personale în ţară şi străinătate (Austria, Republica Moldova), sculptorul este în prezent autorul unei vaste „păduri“ ai cărei copaci s-au preschimbat în făpturi cu chip de om, în rotunjimi amintind de începutul lumii – acelaşi început de care ştiu (şi tac!) pietrele de râu de la Hobiţa Gorjului, în poveşti care ţin de viaţa pe pământ, de armonia preschimbată-n dans învăţat de lemn din vremea-n care „păsări lăutari“ înfiorau cu trilul lor frunzişul.
   Multiplu premiant al saloanelor şi festivalurilor artistice din Iaşi şi Bucureşti, împătimitul sculptor Gavril Nichitean abia de mai ştie astăzi prin care colecţii din cele cinci continente lucrările lui spun lumii de nişte copaci fără pădure (nicio aluzie la defrişările bezmetice din anii noştri fără căpătâi!) – martori credibili ai setei de frumos după care a tânjit şi va tânji de-a pururi sufletul omenesc.
   Expoziţia de sculptură Gavril Nichitean de la CMN – sala Rondă rămâne deschisă până la 26 noiembrie a.c. Să mai adaug că merită vizitată?…

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe