Diagnosticul genetic preimplantator (DGP) a împlinit 20 de ani, ne aminteşte nr. 967 al săptămânalului LE GENERALISTE. În mai 1990, „Nature“ publica rezultatele primelor tentative de diagnotic genetic al embrionilor de 3 zile, concepuţi in vitro, opera echipei londoneze conduse de biologul Alan Handyside, de la Spitalul Hammersmith. DGP a autorizat un diagnostic de normalitate genetică înainte de debutul unei eventuale sarcini. Se cunosc două abordări diferite. (...)"> COPILUL „À LA CARTE“ SAU JOCUL DE-A DIVINITATEA - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

COPILUL „À LA CARTE“ SAU JOCUL DE-A DIVINITATEA

de Dr. Maria DRAGOTĂ - sept. 10 2010
COPILUL „À LA CARTE“ SAU JOCUL DE-A DIVINITATEA

   Diagnosticul genetic preimplantator (DGP) a împlinit 20 de ani, ne aminteşte nr. 967 al săptămânalului LE GENERALISTE. În mai 1990, „Nature“ publica rezultatele primelor tentative de diagnotic genetic al embrionilor de 3 zile, concepuţi in vitro, opera echipei londoneze conduse de biologul Alan Handyside, de la Spitalul Hammersmith. DGP a autorizat un diagnostic de normalitate genetică înainte de debutul unei eventuale sarcini. Se cunosc două abordări diferite. (...)

Prima oferă un real diagnostic genetic în măsura în care permite identificarea unei singure gene în forma normală sau patologică. De aceea, trebuie ca anomalia să fie cunoscută la cel puţin unul din părinţi sau la un prim copil, conceput deseori spontan. Pentru a efectua DGP, trebuie practicată o fecundare in vitro, chiar în caz de fertilitate a părinţilor. Acest tip de abordare, în plus, limitele impuse de metodă reclamă o cunoaştere a genei responsabile a patologiei cercetate. A doua metodă corespunde unui screening, pentru identificarea aneuploidiilor (mono- sau trisomii). Demersul este în esenţă mai sistematic şi are o singură indicaţie: vârsta mamei. Cu PCR (polymerase chain reaction) se identifică o genă specifică, iar FISH (fluorescence in situ hybridization) se aplică pentru screening. Este deci, posibil, un diagnostic de sex. El rămâne interzis în multe ţări, fără indicaţie genetică. Este mai ales cazul distrofiei musculare Duchènne, care i-a permis lui Alan Handyside să efectueze diagnosticul–pionier de acum două decenii. În rest, DGP rămâne (sau nu) accesibil doar la bunăvoinţa legislatorilor naţionali. (...) 
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.


 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe